RASE PASA KOJE SVE RAZUMEJU: Ovo su najpametniji psi na svetu

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

17.09.2021

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Iako je poznato da su psi prirodno inteligentne životinje, i među njima se izdvajaju rase koje su pametnije ako se uzme u obzir broj komandi koje su ti psi u stanju da zapamte.

Foto: pixabay.com

Jedna od najpopularnijih pasa je ujedno i najpametnija

Dokazano je da psi imaju visok nivo inteligencije, ali i da neki od njih imaju bolju memoriju od ostalih i mogu za kraće vreme da nauče više komandi. Ako vam je inteligencija ljubimca bitan faktor, Srpski telegraf predstavlja najpametnije rase pasa na svetu.

Border koli

Ovo su psi prvobitno odgajani za brigu o stadima ovaca. Veterinari i naučnici smatraju da je, po broju komandi koje može da zapamti, border koli najpametniji pas na svetu. I njemu je, kao i drugim inteligentnim rasama, potreban posao koji će svakodnevno da obavlja. Zahteva širinu, voli društvo i nije pogodan za život u gradu.

Rotvajler

Ove pse, osim inteligencije, krase dobrota i nežnost. Rotvajler je pravi porodičan pas koji će čuvati porodicu, a odličan je izbor i za kućnog i za dvorišnog ljubimca. Rotvajleri su s razlogom bili veoma popularni među starim Rimljanima.

Doberman

Zabluda je da je glavna osobina ove rase agresivnost jer isključivo od vlasnika zavisi u kom će pravcu izgraditi karakter ovog prelepog psa. Pripadnici ove rase su izuzetno pametni, komunikativni, veseli i vole da se igraju. Ako dobermanu posvetite dovoljno pažnje, dobićete vernog i do smrti odanog ljubimca, koji će vas odlično čuvati.

Škotski ovčar

Ovoj rasi pripadala je planetarno popularna Lesi iz istoimenog filma. Škotski ovčar je pametan pas, prvobitno uzgajan za vođenje ovaca, što zahteva veliku koncentraciju i inteligenciju. Veselog su karaktera i vole da se zabavljaju sa porodicom. Umeju da budu neprijatni prema nepoznatim osobama, ali je to prolaznog karaktera.

Labrador retriver

Ovo je jedna od najpopularnijih rasa pasa u Evropi. Osim što obožava vodu, pa će vam biti odlično društvo u plivanju i kupanju, labrador je veoma pametan i za dresuru zahvalan pas. Pošto su vrlo aktivni psi, važno je da im pružite mentalni podsticaj i mnogo fizičke aktivnosti.

Australijski stočarski pas

Rasa predstavlja mešavinu engleskog čuvara i australijskog dinga. Ovi pse krasi izražena inteligencija, aktivnost, poslušnost i hrabrost. Veoma se lako dresiraju i obožavaće porodicu i decu, prema kojima će se postaviti zaštitnički. Imajte u vidu da zbog veličine i ogromne energije australijski stočarski pas zahteva veliki prostor, pa je pogodan za osobe koje imaju dvorište.

Zlatni retriver

O njihovoj inteligenciji dovoljno govori činjenica da se zlatni retriveri odgajaju da budu budu vodiči za slepe i policijski psi. Kao vlasnički psi, odani su porodici i puni ljubavi i strpljenja za najmlađe članove. Izuzetno su radoznali, vole da istražuju i igraju se u vodi.

Nemački ovčar

Ovaj inteligentan pas izgledom asocira na rođaka vuka, po kome je i dobio nadimak vučjak. Odlikuju se hrabrošću i inteligencijom, veoma lako se treniraju i imaju sposobnost da nauče veliki broj komandi. Vrlo su teritorijalni i zaštitnički nastrojeni psi, ali i odlični čuvari.

Pudla

Iako nekada znaju da budu tvrdoglave, to ne umanjuje njihovu inteligenciju. Pudla je prefinjen i pametan pas koji može mnogo toga da zapamti i nauči. Postoji tri vrste/veličine ove rase - patuljasta, srednja i velika pudla, a sve tri su odličan izbor za velike porodice jer obožavaju društvo.

Komentari (12)

Loading
Lucky

20.09.2021 11:50

Rotvajler je jedan kd najglupljih pasmina ikad. Sto se tice pasa za cuvanje i gonjene stoke ,oni su i predodredjeni da brzo uce ,zato ih i koriste.Ritriveri i labradori su jedne od najstariih pasmina pa nije ni cudo da su inteligentni. Nemacki ovcari brzo uce i dugo pamte ali ne znaju da prave razliku na kome treba da primenjuju nauceno.(opset poznata je prica da je u nemackoj ubio bebu vlasnkja jer mu je usla u kucicu) to je retkost kod pasa,sllicna je i pudla.Za mene to nije inteligencija. Medjutim pojedini psi bez rase ,mesanci ko zna koliko rasa,pokazali su izuzetnu daraovitost za ucenje i primenu,cak i kombinaciju stvari koje su naucili a da bas to nikada nisu radili sa dreserom.Bez premca su takvi psi,naravno pojedini .

Boruslav

19.11.2021 00:37

@Lucky - Da li ste imali nekada rotvajlera? Očigledno niste, jer da jeste ne bi pisali takve gluposti. Imala aam i vucjake i labradore i ovcare. Rotvajler najinteligentniji.

igor

19.11.2021 13:06

@Lucky - vi ocigledno nikada niste imali rota.to je pas koji sve zna bez da ga ucite (sta sme,dokle, od koga da cuva,osnovne komande uci iz najmanje pokusaja,),ali on uvek pokusava da istera svoje,trazi doslednog vlasnika

Mama jednog rota!

20.11.2021 14:19

@Lucky - @Lucky Ti si definitivno Rotove vidjao samo na slikama. Ta rasa je toliko inteligentna da uce za par minuta. Izuzetno su tvrdoglavi, i vole da vladaju. Da bi mogao da drzis rota, moras da imas i karakter. Drzi se ti pinceva, i ne komentarisi ono sto ne znas!!!