ODMAH IZBACITE OVE BILJKE: Ukoliko imate psa ili mačku NIKAKO ne držite u stanu OTROVNO saksijsko CVEĆE!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

03.06.2021

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavljaju realnu opasnost po zdravlje životinje, koja često ne ume da prepozna šta je za nju otrovno, pa može doći do ozbiljnih posledica, među kojima je i smrt!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Nije neobično videti mačku ili psa da jedu travu. Mačkama pomaže kod izbacivanja dlaka nakupljenih u želucu, dok psima predstavlja izvor određenih vitamina. Međutim, imajte u vidu da su psi i mačke po prirodi radoznali, naročito dok su mladi i dok svet oko sebe upoznaju njuškanjem i grickanjem svega što vide. U tom slučaju, sobne biljke predstavljaju realnu opasnost po njihovo zdravlje jer ljubimci ne umeju instinktivno da prepoznaju koje biljke su za njih otrovne.

I dok pojedine ukrasne biljke imaju nizak nivo toksina, pa će njihovo konzumiranje kod ljubimaca izazvati samo blage probavne smetnje, ima mnogo više onih čiji hemijski sastav može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a u nekim slučajevima i do smrti ljubimca. Među njima su i neke od najomiljenijih sobnih biljaka, pa se, predostrožnosti radi, preporučuje da potencijalno opasne ukrasne zasade držite van domašaja kućnih ljubimaca ili ih potpuno uklonite iz domaćinstva. Biljke koje nikako neće naškoditi psu ili mački jesu bosiljak, majčina dušica, hmelj i valerijana, ali i ruža, neven i mnogo drugih biljnih vrsta.

Srpski telegraf otkriva koje su biljke otrovne za kućne ljubimce.

Filodendron

Ako baš morate da gajite ovu biljku, onda je držite na mestu koje je nedostupno vašem ljubimcu. Imajte u vidu da listovi filodendrona nisu jestivi, a kod ljubimaca može izazvati iritaciju usne šupljine i jezika, probleme s gutanjem i povraćanje.

Aloe vera

Iako se radi o jednoj od najlekovitijih biljaka koja se koristi za zdravlje i negu ljudi, ona za životinje može biti toksična. Zato se postarajte da vaš ljubimac ne dođe u kontakt s alojom jer, osim povraćanja, proliva i podrhtavanja, može izazvati i depresiju kod mačaka i pasa.

Prva pomoć kod trovanja

Ako primetite otežano disanje, slabost, preosetljivost na dodir, tikove, cvokotanje zubima, osetljivost na buku i svetlost, odmah odvedite ljubimca kod veterinara. Ukoliko ste videli ili sumnjate da se vaš ljubimac otrovao sobnom biljkom, ponesite sa sobom jedan njen deo jer to može pomoći veterinaru prilikom određivanja terapije. Nikako ne terajte ljubimca da povraća, dok ispiranje njuške i usta čistom vodom može pomoći.

Zlatna puzavica

Lišće ove atraktivne puzavice je opasno po život mačaka i pasa jer njeno lišće sadrži mikrokristale kojima se biljka brani od grabljivica iz prirode. Grickanje listova kod kućnih ljubimaca može izazvati iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem, curenje iz nosa i povraćanje.

Kukuruzni zmajevac

Ovo je još jedna popularna kućna biljka koja može izazvati velike probleme ako je kućni ljubimac unese. Simptomi koji se javljaju usled trovanja zmajevcem su preterano lučenje slina, povraćanje, anoreksija i depresija.

Cikas palma

Grickanje ove ukrasne biljke, posebno popularne na Mediteranu, kod kućnih ljubimaca može izazvati povraćanje, krvarenje u želucu, probleme s krvnom slikom, otkazivanje jetre, ali i fatalan ishod, pa je neophodno da cikas palmu držite na sigurnom mestu.

Difenbahija

Lišće ove sobne biljke ne samo da je otrovno za kućne ljubimce već se i ljudima preporučuje da posle dodira sa difenbahijom operu ruke. Simptomi trovanja kod psa ili mačke javljaju se brzo nakon kontakta s biljkom i uključuju osećaj intenzivnog gorenja i iritacije u ustima i na samim usnama, nemogućnost gutanja i povraćanje.

Ljiljani

Dugocvetni i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu izazvati otkazivanje bubrega kod mačaka, ali ne i pasa. Polen ljiljana može biti opasan po život mačaka. Ako ne možete bez ovog lepog cveta, izbegnite probleme tako što ćete otkinuti ili podrezati tučak kada se cvet otvori da biste izbegli probleme kod mace.

Hibiskus

Grickanje listova hibiskusa može prouzrokovati ozbiljne stomačne probleme kod ljubimaca i krvarenje sluzokože organa za varenje. Simptomi uključuju gubitak apetita, mučninu, povraćanje i dijareju. U ekstremnim slučajevima dehidracije može doći i do fatalnog ishoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading