Imate debelu mačku? Pomozite joj da smrša

Autor: petmagazine.rs, republika.rs

Lifestyle

19.10.2020

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik je najvažniji deo procedure mršavljenja ‒ on je taj koji mora biti svestan da njegov ljubimac ima preveliku telesnu težinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odlazak veterinaru, a potom poštovanje preporuka u vezi sa hranjenjem, aktivnošću i redovnim kontrolisanjem telesne težine mačke – ključni su u procesu mršavljenja.

Moramo biti svesni da debeljuškasta mačka neće biti zdrava mačka. Veća težina mačke često predstavlja uvod u dijabetes, bolest bubrega ili srca, a otežava simptome i ostalih hroničnih bolesti: osteoartritisa, urinarnog sindroma i nekih tipova kancerogenih oboljenja.

Uprkos tome, i dalje je teško ubediti vlasnika da je neophodno da mačka manje jede i da smrša. Iako mu svest kaže da je prevelika težina opasna po zdravlje njegove mačke, vlasnik se veoma teško odupire mjaukanju i „gladnom” pogledu svoje mezimice.

Odgovornost vlasnika za gojaznost ljubimca

Prevelika težina i gojaznost su deo zdravstvenih problema gotovo polovine kućnih mačaka u svetu. U Sjedinjenim Američkim Državama je 2018. godine bilo 59,35% mačaka sa prevelikom težinom ili gojaznih (prema Pet Obesity Prevention Association).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Začetak problema je u rukama vlasnika, jer je on odgovoran za vrstu, količinu i režim obroka, kao i za način života mačke. Zato je i početak borbe sa većom telesnom težinom upravo u razgovoru sa vlasnikom, odnosno u razvijanju svesti kod vlasnika o tome šta je to prevelika težina, u kojoj meri će se razviti, koliko može trajati i koliko je opasna po zdravlje.

Da li je mačka gojazna?

Kako ćemo odrediti da li je mačka preteška, gojazna, debeljuškasta ili samo krupna i velika? Merenjem telesne težine se neće mnogo dobiti. Ono je korisno tokom režima smanjenja težine u smislu kontrole mršavljenja. Kolika je težina prevelika? Da li je to pet kilograma ili osam kilograma? Mačke su različite veličine i konstitucije ‒ za određene rase se zna prosečna težina mužjaka i ženke, ali za domaće mačke, koje su u većini, teško možemo reći tačnu vrednost prosečne težine.

Razlikuju se i u hormonskom statusu: da li je u pitanju sterilisana mačka, zatim u tome da li mačka živi isključivo u stanu ili izlazi napolje i, naravno, koliko godina ima. Sve su to činioci koji utiču na težinu, kao i na sklonost ka njenom povećanju.

RepublikaFoto: Nikola Ilić
Mačke

Zato je veoma korisna i najčešće je upotrebljavana pri definisanju težine mačke Tabela telesne kondicije (Body Condition Sistem). Posmatranjem izgleda i opipavanjem tela, odnosno opipavanjem prisutnosti masnog tkiva određuje se kategorija kojoj mačka pripada. Na ovaj način se dobija definicija trenutnog izgleda mačke ‒ previše mršava mačka, idealnog izgleda, prevelike težine ili gojazna mačka, kao i udaljenost od ciljanog, idealnog izgleda.

Tabela telesnog izgleda mačke

Tabela telesnog izgleda (BCS) za mačke ima devet kategorija: 5 je idealan izgled , 6‒7 prevelika težina, a 8‒9 su gojazne mačke. Smatra se da je razlika u težini između kategorija oko 10%. To znači da mačka za koju kažemo da ima BSC (Body Score Condition) 7 ima oko 20% veću težinu nego što bi trebalo. Kako ćemo stići do ciljane, zdrave telesne težine, odnosno do idealnog telesnog izgleda? Koliko će to trajati? Koliko težine je zdravo da mačka izgubi za nedelju dana? Kakve su opasnosti od gubitka telesne težine? Koliko hrane, i koju hranu, treba davati mački kako bi se smanjila njena telesna težina? Da li bi hranu kasnije trebalo menjati?

Zaista je mnogo pitanja koje vlasnik mačke sa prevelikom težinom postavlja sebi i veterinaru kada se odluči da uđe u borbu sa „viškom” kod svoje ljubimice. Borba sa viškom kilograma se vodi prema instrukcijama veterinara, jer se prvo mora odrediti zdravstveni status mačke, a zatim njen trenutni izgled i težina i ciljana težina. Na osnovu toga se pravi individualni plan mršavljenja za mačku.

RepublikaFoto: Nikola Ilić
Mačke

Kako da mačka smrša?

U borbi s viškom kilograma nova oprema koja vam je potrebna zapravo i nije nova – to su kućna vaga, kuhinjska vaga i igračke za mačku. U cilju kontrole telesne težine potrebno je mačku meriti na nedeljnoj bazi. Meri se sam vlasnik i vlasnik sa mačkom.

Gubitak telesne težine trebalo bi da bude u rasponu od 0,5 do 2% (1% je potpuno zadovoljavajući gubitak). Veći i nagli gubitak težine može biti uzročnik ozbiljnog oboljenja jetre, jer je uglavnom posledica drastičnog smanjenja unosa proteina.

Mačka je striktni mesojed, ima specifičan metabolizam proteina, koji se odigrava u jetri, tako da zbog većeg gubitka telesne težine može oboleti od hepatične lipidioze.

Kuhinjska vaga je potrebna jer na njoj merimo količinu hrane.

Hrana koju je odredio veterinar u cilju mršavljenja životinje se količinski prilagođava i zato se mora meriti – bilo da je u pitanju suva ili vlažna hrana. Postoje preporuke za merenje suve hrane u mericama predviđenim za to, ali takav način merenja nije dovoljno precizan.

U slučaju kada „merimo svaki zalogaj”, nepreciznost merica od deset do 15 grama može biti četvrtina obroka, a to nije malo! Zato bi trebalo izmeriti ukupnu dnevnu količinu hrane, odvojiti je u određenu posudu i hraniti mačku izmerenom količinom.

RepublikaFoto: Nikola Ilić
Mačka

Trebalo bi proveriti koliko mačka ima igračaka i kakvih, eventualno nabaviti neku novu pecaljku ili lopticu kako bi se maca podstakla na kretanje i uopšte na fizičku aktivnost.

Kjučne tačke programa mršavljenja mačke

U zavisnosti od nalaza veterinara u vezi sa zdravstvenim stanjem mačke, njene kondicije i načina života u porodici određuje se individualni plan mršavljenja mačke. Postavka svakog programa su: ciljana telesna težina, hrana, aktivnost, kontrola i vlasnik.

Cilj mršavljenja mačke

Cilj mršavljenja trebalo bi da bude telesna težina s kojom će mačka izgledati tako da se uklapa u kategoriju idealan telesni izgled, odnosno telesni skor 5. To je za mačku zdrava telesna težina. Telesni skor 5 znači da na mački možemo lako opipati rebra, bez viška masnih naslaga, da joj se vidi struk, da nema zaobljenosti u predelu stomaka.

Može nam se učiniti da je mačka u predelu stomaka nešto deblja, ali to je uglavnom opuštenost kože koja daje takav utisak, a posledica je sterilizacije. Kada se opipa mačka u predelu stomaka i ovog viška, oseti se samo koža, ne i puna, čvrsta naslaga masnog tkiva ili proširen stomak.

Hrana u periodu mršavljenja

U periodu mršavljenja hrana mora da sadrži manje kalorija na dnevnom nivou u odnosu na broj kalorija koji je mačka do tada unosila. Različite su metode izračunavanja potrebnih kalorija, a mora se uzeti u obzir i različitost životnih uslova mačke, zato što su neke same u stanu, neke žive sa još dve prijateljice, a neke imaju pristup dvorištu.

Njihove potrebe za kalorijama su različite. Mačkama koje žive u domaćinstvu s više mačaka ili izlaze možemo manje redukovati kalorije nego onima koje su u stanu same, jer se više kreću, nivo aktivnosti im je veći, tako da bi i proces gubljenja kilograma trebalo da bude lakši. Izbor hrane je širok: to može biti ista ona hrana kojom se mačka inače hrani, ali u smanjenoj količini, koja će zadovoljiti unos manjeg broja kalorija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mačka

Light i vlažna hrana za mačke

Postoje i takozvane light varijante hrane, namenjene sterilisanim ili debeljuškastim mačkama, a  ishrana veoma gojaznih mačaka se orijentiše na hranu koja je specijalno namenjena takvom stanju.

Karakteristike ove hrane su da ona, osim smanjenog procenta masti i povećanog procenta proteina, sadrži i visok procenat vlakana, kao i još neke dodatke koji pomažu mački u cilju manjeg osećaja gladi, veće sitosti i bolje iskoristljivosti unete energije.

Kvalitetna vlažna hrana može biti dobro rešenje. Ona sadrži meso i mesne derivate u najvećoj meri, visok procenat vlakana i visok procenat vlage, a to je ono što je mački prirodno potrebno. S obzirom na to da će zapreminski uneti više vlažne hrane nego suve, mačka će time biti zadovoljnija, a više proteina i vlakana će joj pomoći da bude duže sita.

Promena hrane mačke

Kod promene hrane trebalo bi obratiti pažnju na postepen prelazak sa hrane koju je do tada mačka jela na novoizabranu. Može se desiti da mačka odbija hranu i trebalo bi biti strpljiv, eventualno razmotriti ponovnu promenu niskokalorijske hrane ili promenu suve u vlažnu hranu, koja im je obično prihvatljivija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Može se uvesti loptica napunjena hranom kojom će se mačka igrati i pomalo jesti. Najbolje bilo potpuno izbaciti poslastice, ali ako je vlasniku teško da se izbori sa „gladnom” mačkom, onda bi trebalo izabrati niskokalorične poslastice i postepeno smanjivati njihovu količinu.

Režim ishrane bi trebalo promeniti: trebalo bi povećati broj obroka u odnosu na dotadašnji. Veći broj obroka će pomoći mački u borbi sa osećajem gladi, a i vlasnik će biti manje opterećen osećanjem da mački uskraćuje hranu (zadovoljstvo). Trebalo bi imati u vidu ukupan broj kalorija koje će mačka uneti tokom celog dana: sabrati sve obroke, kao i eventualno date poslastice.

Kontrolisanje telesne težine

Vlasnik bi kontrolu trebalo da sprovodi na nedeljnoj bazi i da beleži trenutnu težinu kako bi se pratio napredak u gubljenju težine. Konsultacije s veterinarom koji prati proces mršavljenja trebalo bi da budu na četiri nedelje, i tada se kontroliše i telesni izgled prema Tabeli telesnog stanja (Body Condition System).

Na osnovu kontrole, veterinar može modifikovati količinu hrane ili čak promeniti režim ishrane. Za mačku je bezbedan gubitak telesne težine 0,5% do 2% nedeljno. Ovim tempom mačka obično do željene telesne težine stiže za devet do 12 meseci, sa izuzetkom veoma gojaznih mačaka.

Vlasnik je najvažniji deo procedure mršavljenja ‒ on je taj koji mora biti svestan da njegova ljubimica ili ljubimac ima preveliku telesnu težinu i pokrenuti proceduru mršavljenja odlaskom kod veterinara. Dalje je na vlasniku da se poštovanjem preporuka u vezi sa hranjenjem i aktivnošću mačke, redovnim kontrolisanjem telesne težine, strpljenjem i kreativnošću izbori sa „gladnom” mezimicom.

Foto: Photo by Konstantinos Feggoulis on Unsplash
Foto: Ilustracija

Aktivnost mačke je veoma važna

Debeljuškaste mačke nije lako naterati na dodatnu aktivnost ‒ teško im je da se kreću, a nemaju ni potrebu za tim. Hvatanje plena kod njihovih divljih rođaka se svodi na čekanje, prikradanje i kratkotrajnu eksplozivnu aktivnost u vidu samog hvatanja.

Naše, kućne mačke, međutim, nemaju potrebu za krajnjim napadom ‒ hrana ih čeka u činiji. Zato se njihova potraga za hranom svodi na prikradanje i čekanje, a u stvari često na dremanje i mjaukanje kada vide svog čoveka, a on reaguje tako što sipa hranu u činiju.

Ovakvo ponašanje trebalo bi postepeno promeniti. Hranu bi trebalo postaviti na mesto do kojeg mačka mora doći penjanjem, a trebalo bi je i premeštati, jer će tako mačka ići u potragu za njom. Reakciju na mjaukanje bi trebalo promeniti tako da umesto hrane mački ponudimo igranje, maženje ili nešto treće što ona voli.

Osim toga, trebalo bi se obavezno dva do tri puta dnevno igrati s mačkom u periodu od pet do deset minuta. U tome mogu pomoći pecaljka sa igračkom, miš na kanapu, loptice, papirići, plastični čepovi, loptice sa poslasticama…

Ključne tačke programa mršavljenja

1. Ciljana težina ‒ težina procenjena prema razlici u trenutnom telesnom skoru i idealnom skoru, izračunava se kao 10% ‒ 40% (ili >40%) manja težina od trenutne težine

2. Hrana ‒ niskokalorična, visokoproteinska, kalorijski i količinski definisana. Trebalo bi da bude s visokim procentom mesa i sa dosta vlakana

3. Aktivnost ‒ dnevno 20 do 30 minuta igranja u više navrata

4. Kontrola ‒ merenje telesne težine mačke jednom nedeljno, a kontrola kod veterinara jednom mesečno

5. Vlasnik ‒ sprovodi ceo program mršavljenja mačke i zato mora biti veoma motivisan da njegov ljubimac postigne zdravu telesnu težinu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading