SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O RASI SFINKS: Ćelavac koji vas voli kao faraona!

Autor:

Lifestyle

03.09.2020

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najupečatljivijih rasa mačaka svakako je sfinks, a za njih kažu da su kombinacija mačke, psa, majmuna i deteta. Sfinks maca skače i izvodi vratolomije kao majmun, verna je vlasniku kao pas, umiljata je kao dete i naravno ima sve karakteristike mačke.

RepublikaFoto: Branka Mamula
Foto: Ilustracija

- Sfinks mace nemaju krzno, ali im je koža prekrivena sitnim, mekanim i neprimetnim dlačicama (na dodir podsećaju na breskvu). Ono što bih izdvojila kao specifičnost ove rase definitivno je njihov karakter. One su mirne, osećajne, mazne i jako inteligentne mace. Zahtevaju puno ljubavi i pažnje - objašnjava za Srpski telegraf odgajivač Branka Mamula i dodaje da je reč o veoma druželjubivim macama, koje obožavaju društvo ljudi, drugih maca i kuca.

VOLE LJUDE, MACE I KUCE

- U našoj odgajivačnici se dosta radi na socijalizaciji maca. Mačići posle prve vakcinacije počinju da se druže sa ostalim macama u kući, a tu je i naš pas (bišon Steva), sa kojim se igraju odmalena, pa su pre odlaska u nove domove naviknuti i na pse - kaže Branka Mamula.

Zbog nedostatka krzna, sfinks mace nisu veliki ljubitelji zime, čak se može reći da su zimogrožljive. Optimalna temperatura u stanu u zimskom periodu jeste od 22 do 26 stepeni. Ukoliko joj je hladno, ova rasa će uvek naći način da nađe najtoplije mesto u kući ili stanu, ušuškaće se vlasniku u krilo, pored psa ili druge krznene životinje.

Foto: Branka Mamula
Foto: Ilustracija

- Odelca se svakako preporučuju, ali ne stalno jer se mace osećaju slobodnije kada nisu obučene. Ukoliko se planira duži boravak na suncu, potrebno je da se namaže krema sa zaštitnim faktorom, a ono što je veoma bitno jeste da se maca odmah nakon toga okupa, da joj krema ne bi zatvorila pore - savetuje stručnjak.

Ove mace su veoma privržene vlasnicima.

 

 

- Ne vole samoću! Željne su pažnje i ljubavi, a maženje im nikada ne može dosaditi. Ono što još moram da napomenemo jeste da su ove mace velike spavalice, tako da, ukoliko ih ostavite same u stanu dok ste na poslu, budite sigurni da će 90% tog vremena prespavati. Ono što uvek volim da kažem jeste da je maci najbolja igračka druga maca. Kada su zajedno, budite sigurni da im nikada neće biti dosadno. Savet jeste da se svakoj maci obezbedi jedna grebalica. Vole da se penju, istražuju, skaču, pogotovo u mlađoj dobi. Naravno, igračke su neizostavni deo (mahalice, miševi, tuneli, loptice) - priča odgajivač i dodaje da se ponekad mace više obraduju običnim stvarima iz domaćinstva kao što su gumice za tegle, loptice od folije, pincete i sl.

NE VOLE HLADNOĆU

Sfinks mace imaju ubrzan metabolizam kako bi održavale telesnu temperaturu i zbog toga imaju veći apetit i jedu više od ostalih rasa. Nisu mnogo izbirljive i uživaju u hrani, ali je svakako potrebno obezbediti im kvalitetne granule i, pored toga, hraniti ih sirovim mesom ili ribom.

Foto: Branka Mamula
Foto: Ilustracija

- Generalno su dobrog zdravlja i veoma su snažne i otporne. Kada su genetske bolesti u pitanju, bitno je obratiti pažnju na to iz koje odgajivačnice uzimate mačku. Registrovani i odgovorni odgajivači imaju mace kojima su urađeni testovi na genetske bolesti i naravno sve mace u odgajivačnici su negativne na iste - naglašava Branka i podseća da je u pitanju isključivo kućna maca. Naravno, izlasci napolje su dozvoljeni, ali na povocu i u prisustvu vlasnika, ukoliko maca nema ograđeno dvorište ili terasu.

- Veoma bitna stvar jeste da budući vlasnici znaju da ova rasa iziskuje posebnu negu, a to je kupanje bebi-šamponom na svakih 10 dana (kupanje traje pet minuta), brisanje bezalkoholnim vlažnim maramicama (po potrebi), čišćenje ušiju, krmeljica iz očiju i skraćivanje noktiju - otkriva dama koja se uzgojem bavi duže od dve godine.

RepublikaFoto: Branka Mamula
Foto: Ilustracija

- Imam tri odrasle mace (dve ženke i mužjaka). Svoju prvu macu sam kupila u Srbiji, u registrovanoj odgajivačnici iz Subotice. Čim sam odlučila da se bavim uzgojem, rešila sam da parim macu sa mužjakom iz druge odgajivačnice, pa sam iz prvog legla ostavila sebi još jednu ženku. Po mužjaka sam lično išla na Maltu, kako bih videla iz kakve odgajivačnice dolazi. Nadam se još jednoj ženki sledeće godine - otkriva Branka, koja ljubav prema životinjama gaji ceo život. Otkad zna za sebe porodična kuća im je puna pasa, mačaka i ostalih ljubimaca.

- Moj otac se bavi uzgojem pasa više od 20 godina i mislim da sam, odrastajući pored njega, razvila svest o tome koliko je uzgoj bilo koje vrste životinja odgovoran, ali i lep hobi. Oduvek sam znala da ću se i ja baviti uzgojem, ali me je više privlačio mačji karakter, pa sam se opredelila za njih. Sfinks je bila ljubav na prvi pogled. Od prvog trenutka i prvog kontakta sa tom macom znala sam da bih želela više takvih, pa sam se samim tim opredelila za ovaj lep hobi - završava Branka Mamula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading