Položaj u kom spava vaša maca otkriva kako se ona oseća

Autor:

Lifestyle

27.08.2020

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mačke spavaju u osam položaja čijim posmatranjem možete da uvidite kako se vaš ljubimac oseća.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Čini se da su mačke spremne da utonu u san na bilo kom mestu i u bilo kom položaju. Ipak, način na koji maca spava dosta govori o tome kako se osjeća.

1. Sklupčana u krug

Ukoliko je maca sklupčana, a rep je oko tela to je najčešći položaj u kojima spavaju. To obično znači da mačka želi da sačuva telesnu temperaturu.

2. Maca u kutiji

Ako se mačka stalno krije i uvlači u kutije i korpe znači da se ne oseća sigurno i potrebna joj je zaštita. Ovo naročito važi za mace koje se uvlače u tesne prostore gde su sklupčane. Razmislite zašto se vaš ljubimac tako oseća.

 

3. Na leđima, otkrivenog stomaka

Maca se izvrnula i podigla "sve četiri u vis". Ona je gazda u kući u kojoj spava.

4. Spava poluotvorenih očiju

Koliko god mačku zvali "kućnim ljubimcem" ona je divlja životinja koja voli da lovi. Poluotvorene oči i uši koje se povremeno mrdaju znače da je uvek na oprezu i da je spremna da u svakom momentu skoči na sumnjiv zvuk. Može da se dogodi da maca spava s jednim okom zatvorenim, drugim otvorenim.

5. Vekna

Ovo je najpoznatija pozicija u kojoj najveći broj mačaka spava. Šape su obično okrenute ka unutra, maca ima zatvorene oči ili žmirka. To znači da ne planira dugo da spava, već samo drema.

 

6. Spava na strani

Ovo je apsolutno opuštajuća pozicija za mačku. Ona potpuno uživa.

7. Šapa iznad glave

Često se može videti maca koja jednu šapu drži iznad glave, a ta pozicija, koliko god bila "preslatka", govori da joj nije udobno i nešto joj smeta.

8. Šipka

Kada im se prispava mačke su spremne da zadremaju na bilo kom mestu, na ivici troseda, na grani, šipki, bilo gde i to je poza kada mace odluče da predahnu od aktivnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading