SVI ZGORŽENI OVOM FOTKOM! Krpelj u desnima, kako je moguće? Stručnjak rešio dileme svojim odgovorom!

Autor: zena.blic.rs, Republika

Lifestyle

08.08.2020

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krpelji su se toliko popamili i razgoropadili ovog proleća da su počeli da se zavlače i na mesta na koja nikad ranije nisu! Fotka koju je objavio neko na Tviteru pokazuje tog krvopiju koji se psu zavukao iznad očnjaka u desni i tu mrtav ladan pije krv i drema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao da već nije dovoljno što vlasnici pasa moraju da kupuju skupe preparate protiv ovih opasnih stvorenja i detaljno pregledaju svoje ljubi

mce posle šetnje, nego im sad izgleda treba zagledati i zube, odnosno pregledati celu usnu duplju.

Veterinar Rodoljub Ćirić kaže da u praksi još nije video ovakav slučaj ali da nije teško pretpostaviti da se krpelji zavlače na svako dostupno mesto.

- I služokoža u ustima je meka, kao i koža, nije nemoguće da se zavuče, kao u ovom slučaju između zuba i desni, ali ipak nije uobičajeno. Svakako treba pregledati psa posle šetnje, ali mu, eto i malo zaviriti u zubiće. Krpelja odatle svakako treba izvaditi na isti način kao i sa bilo kog drugog mesta. Ako baš ne možete ili se plašite, obratite se svom veterinaru, kaže Ćirić.

 

Treba podsetiti i da su ove godine krpelji u velikom broju zaraženi i zato u vreme kada trava i zelenilo bujaju na sve strane, treba biti oprezan, zaštititi i sebe i svog ljubimca i paziti na prve simptome veoma opasne piroplazmoze koju prenose krpelji (svaka promena u ponašanju, malaksalost, temperatura a kasnije i tamni urin) .

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading