Beloglavi supovi plaćaju životima bahate letove helikoptera iznad kanjona Uvca

Autor: RTS

Lifestyle

07.08.2020

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retku i zaštićenu vrstu beloglavih supova gledali smo u brojnim emisijama na RTS-u. Praćen je njihov razvoj, a mnogi od njih opremljeni su satelitskim odašiljačima. Zbog nekih od njih bio je potreban i diplomatski angažman kada su morali da budu vraćani avionima kući. Zbog toga je mnoge uznemirila vest da je najmanje šest mladunaca beloglavih supova ispalo iz gnezda zbog helikoptera koji je bio u niskom letu iznad kanjona Uvca.

RepublikaFoto: youtube.com/ Turkish Airlines
Beloglavi sup

Miloš Radaković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije kaže da nikako nije smelo da se desi da se pojave helikopteri u rezervatu za zaštitu prirode.

Gostovanje Miloša Radakovića i Zorana Karića u Jutarnjem programu RTS-a

Za svaku aktivnost koja može da dovede do ugrožavanja bilo koje životinjske ili biljne vrste potrebno je, kako kaže, propisati jasne uslove, a njih propisuje Zavod, što sada nije bio slučaj.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica navodi da je zbog toga palo najmanje šest ptica i ističe da je takav potez protivzakonit.

- Protiv bilo kakve logike je da vi letite helikopterom u rezervatu gde imate ptice koje su 10 kilograma teške, imaju raspon krila od tri metra i mogu da obore letelicu veoma lako. Bezbednost ljudi kao i ptica bila je ugrožena. Pre svega je odgovoran Direktorat za civilno vazduhoplovstvo je zadužen za davanje dozvola ta ovakve letove - objašnjava Karić.

Kako je naveo, ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava – 2018. godine dva aviona su letela iznad kanjona Uvca, a na uloženu prijavu je odgovoreno da nema zabrane letova bilo gde u Srbiji što se tiče ptica i njihovih gnezdilišta.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Radaković napominje da su još 2010. godine dali nadležnim državnim organima detaljne podatke o koncentracijama ptica, odnosno mesta sa osetljivom faunom. Između ostalog, tu je navedeno da područje jugozapadne Srbije, upravo zbog beloglavih supova, označeno kao područje sa osetljivom faunom.

 

Zbog toga je se u Zborniku vazduhoplovnih informacija navodi da je za svaku aktivnost iznad zaštićenih područja neophodno propisivanje uslova pod kojima neka aktivnost može da se sprovede, odnosno da bude zabranjena.

Sa druge strane, Karić navodi da je očigledno da takvi propisani uslovi očigledno nisu dovoljni da se zaštiti fauna i ističe da je iznad osetljivih područja, poput kanjona Uvca, potrebno propisati zabranu letenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading