Saveti kako da osnažite vezu s udomljenim ljubimcem

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

31.01.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi sa ulice u najvećem broju slučajeva nisu imali lak život, i u ljude imaju malo ili nimalo poverenja.

RepublikaFoto: Photo by Anoir Chafik on Unsplash

Ako udomite psa sa ulice, ili plašljivu kucu iz prihvatilišta, imajte na umu da će biti potrebno malo vremena da zadobijete njegovo poverenje i da morate biti strpljivi. Vaš mezimac će vam to višestruko uzvratiti svojom neupitnom privrženošču i ljubavlju, jer su udomljeni mezimci najverniji prijatelji. I zato se nemojte obeshrabriti u prvih nekoliko nedelja, već se potrudite da mu pokažete da ste mu najbolji prijatelj.

Razgovor i dodir su ključni

Najčešće, psi s ulice nisu imali lak život. Morali su da se bore za svaki zalogaj, bilo im je hladno, bili su uplašeni, sklanjali su se od točkova automobila, loših ljudi, drugih pasa… Mnoge su vlasnici napustili ili o njima uopšte nisu vodili računa, te u ljude imaju malo ili nimalo poverenja. Zato se postarajte da stalno tepate svom ljubimcu, da sa njim razgovarate, mazite ga. Tako ćete mu pokazati da je u vašoj blizini bezbedan, da ga volite, i da mu se nikada više ništa loše neće desiti. Biće mu potrebno vremena da se navikne na ljudski dodir i da počne da vam veruje, ali to će se zasigurno dogoditi. Ne odustajte.

RepublikaFoto: pixabay.com

Trening je neophodan

Svog ljubimca učite komandama, trikovima, vežbajte sa njim. Izazovite ga mentalno i fizički, jer psi vole da uče i još više vole da nas usreće kada nam pokažu koliko brzo i dobro znaju da savladaju svaki izazov koji stavimo pred njih. Igra i učenje su jedan od najboljih načina da se povežete sa svojim psom, a razume se, izrazito je važno i da vas pas sluša i da reaguje na vaše komande „dođi“, „stani“, „sedi“. Upornost se i u ovom slučaju višestruku isplati, samo budite dosledni.

Pozitivna motivacija

Mnogo puta smo već pisali da psi vole pohvalu i nagradu, bilo da je reč o tepanju i uzviku „dobar pas“, maženju, partiji igre ili ukusnom zalogaju kada vas poslušaju. Nikada nemojte vikati na svog psa, grditi ga, kažnjavati. Saznajte da li vaš pas više voli nagradu u vidu zalogaja ili pohvale, i videćete da će sve naučiti ako ga tako nagrađujete za poslušnost.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vežba, vežba, vežba

Psi su najsrećniji kada su umorni, a ujedno i najposlušniji. Svom mezimcu svakog dana obezbedite dovoljno šetnje, igre, istrčavanja. Tako ćete održavati njegovo fizičko i mentalno stanje u balansu, jačati vaš odnos, a i vi ćete biti zdraviji jer ćete biti aktivniji. Fizička aktivnost kod pasa dokazano umanjuje anksioznost i "leči" probleme u ponašanju.

Strpljenje

Već na početku rekli smo da je uz strpljenje uspeh zagarantovan. Nemojte gubiti nadu ako je vašem mezimcu potrebno vremena da vas prihvati, da se navikne na vas i na vaš dom, da počne da vam veruje. Mnogi psi sa ulice i iz azila su plašljivi, nepoverljivi, imaju manjak samopouzdanja, i potrebno im je vremena, ali prevashodno ljubavi i strpljenja vlasnika da te izazove uspešno prevaziđu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading