CRNOGORKA JE STVARNO UKRALA SRCE SULEJMANA VELIČANSTVENOG: Pre nego što je zauvek otišla pričalo se da je bacila tešku kletvu na njega

Autor: N.J.

Lifestyle

24.05.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sultanija Mahidevran bila je miljenica Sulejmana Veličanstvenog dok tu ulogu nije preuzela Hurem.

CRNOGORKA JE STVARNO UKRALA SRCE SULEJMANA VELIČANSTVENOG: Pre nego što je zauvek otišla pričalo se da je bacila tešku kletvu na njega

Foto: Profimedia

Serija "Sulejman Veličanstveni" bila je popularna širom sveta, a u Srbiji na nekim kanalima još uvek se emituje. Iako je serija imala za cilj da prikaže istorijski deo mnogi su se zainteresovali za trougao koji su činile sultanije Hurem, Mahidevran i sultan Sulejman.

Ko je bila Mahidevran

Ona je dovedena na dvor sultana kao princeza i tada je imala 11 godina. Za razliku od sultanije Hurem koja je dovedena kao robinja. Uvek je bila bogata i imala je sve što je mogla da poželi. Ulogu sultanije Mahidevran odigrala je Nur Fetahoglu u seriji.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Sulejman Veličanstveni

Sultanija Mahidevran

Prema nekim spisima ona dolazi iz Crne Gore, dok drugi navode da je Albanka ili Grkinja. Kada je napunila 15 godina, uspela je da postane miljenica, a malo nakon toga rođen je sulatnov prvi sin Mustafa. Kao i u seriji, Mahidevran je bila majka najstarijeg princa  i postala je prva konkubina. Kada je u njen život ušla Hurem, sve se mnogo promenilo.

Za razliku od Hurem, nije bila zainteresovana za spletke i gledala je sebe. Sulejman je izgubio interesovanje za Mahidevran, a Hurem mu je ubrzo podarila dva sina Selima i Mehmeda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nur Fettahoğlu (@eclipsnf)

Kada je Mustafa odrastao dobio je teritoriju gde će vladati, a Mahidevran je otišla sa njim. Ipak, Hurem se plašila za svoje sinove jer je Mustafa najstariji naslednik i nije želela da on dobije presto. Na sve načine, miljenica sultana želela je da okrivi Mustafu.

1553. godine Mustafa je optužen da je želeo da skine oca sa vlasti. Sultan je u to poverovao i naredio da njegovi vojnici ubiju Mustafu i njegovog jedanaestogodišnjeg sina. Nakon što joj je sin pogubljen, Mahidevran se preselila u Bursu, tu je sahranila Mustafu i živela je u siromaštvu skoro do kraja života. Bila je osramoćena zbog navodne izdaje njenog sina. Tek kada je Hurem preminula, dobila je mesto za život i sređeni su svi troškovi koje je imala. Inače, pre odlaska pričalo se da je bacila tešku kletvu na sultana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading