DA LI ZNATE ZBOG ČEGA SE U KAFANAMA SLUŽI ČAŠA VODE UZ KAFU? I ne, nije namenjena za piće!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

29.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se ritual ispijanja kafe javio u 16. veku, Turci i Grci su ga prihvatili odmah, dok je zapadna Evropa ovaj običaj usvojila tek krajem 19. veka.

DA LI ZNATE ZBOG ČEGA SE U KAFANAMA SLUŽI ČAŠA VODE UZ KAFU? I ne, nije namenjena za piće!

Foto: Shutterstock

Zanimljivo je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije prvobitno bila namenjena za piće. U to vreme, mnoge dame su se žalile na poteškoće sa prljavom kašičicom za mešanje šećera u kafi, što je dovelo do interesantne prakse koju su ugostitelji usvojili.

Prvobitna svrha čaše vode

Umesto da gosti piju vodu, čaša vode je prvobitno korišćena za ispiranje prljave kašičice pre nego što bi bila postavljena na tacnu. Ovaj gest je postao simbol kulturnog ponašanja i elegancije, te je postao nezaobilazan deo rituala ispijanja kafe.

Foto: shutterstock

Namena čaše vode koja se služi uz kafu se promenila

Promena značenja rituala

Zanimljivo je da je ritual ispijanja kafe doživeo promenu značenja 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi iz planinskih izvora. Kafedžije su tada počele da koriste čašu vode kako bi pokazale da pripremaju svoja pića sa kristalno čistom izvorskom vodom, što je dodatno obogatilo ovaj ritual.

Moderni značaj čaše vode uz kafu

Danas, dobijanje čaše vode uz kafu se smatra dobrim manirom, te je postalo uobičajeno u mnogim kafanama i restoranima širom sveta.

Ipak, interesantno je da postoje mesta gde je ova praksa manje uobičajena i gde je potrebno naglasiti želju za dobijanjem čaše vode uz kafu.

Ovaj običaj jasno pokazuje kako se rituali i običaji menjaju kroz vreme, ali i kako se različite kulture prilagođavaju i usvajaju nove prakse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading