OVO SU ZNACI DA UNOSITE PREVIŠE UGLJENIH HIDRATA: Na osnovu jednog sve se JASNO vidi, možete sami OTKRITI!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor ističe da morate odgovoriti na sledeća pitanja kako biste znali da li imate problem.

OVO SU ZNACI DA UNOSITE PREVIŠE UGLJENIH HIDRATA: Na osnovu jednog sve se JASNO vidi, možete sami OTKRITI!

Foto: Shutterstock

U svojoj novoj knjizi "Kako biti dobro", doktor Frenk Lipman organizuje zdravlje u šest osnovnih stubova. Lider u integrativnoj i funkcionalnoj medicini i član mbg kolektiva, dr Lipman želi da znate ove činjenice o netoleranciji na ugljene hidrate.

- Tolerancija ugljenih hidrata je siva zona. Količina ugljenih hidrata koja funkcioniše za metabolizam jedne osobe nije ista za drugi. U protekloj deceniji, video sam sve veći broj pacijenata koji su godinama ograničavali slatku hranu i zamenili rafinisane ugljene hidrate proizvodima od celog zrna, slatkim krompirom i svežim voćem. Ipak, oni su gojazni ili imaju navale umora, maglovite glavobolje ili žudnje. Ponekad nemaju višak kilograma, ali imaju zabrinjavajuće visok nivo šećera u krvi. Nije neobično da se ovi problemi javljaju kasno u životu; njihov odgovor na dijetu na kojoj su se dobro snalazili iznenada se promenio - piše na sajtu "mbg health".

Zašto se to dešava je tema oštre debate u nutricionističkim krugovima. Verovatno je to kombinacija faktora: genetska predispozicija u kombinaciji sa sedentarnim, stresnim i načinom života gde osoba ne spava mnogo; decenije prerađene hrane i lekova koji su promenili mikrobiom; ili čak (nažalost) prekomerno konzumiranje naizgled zdravog hleba sa više žitarica, banana i pasulja, koji se svi pretvaraju u šećer u krvi. Sve ovo može da snizi vašu ličnu set tačku za tolerisanje ugljenih hidrata, tako da se šećer u krvi ne bi vratio na normalu u roku od dva sata nakon što jedete kako bi trebalo. Umesto toga, oni ostaju povišeni, prevazilazeći ono što ćelije mogu da podnesu, i na kraju to pokreće lanac efekata koji dovode do insulinske rezistencije, preteče visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti. 

Foto: pixabay.com

Simptomi intolerancije na ugljene hidrate

Da biste sledili dijetu sa malo ugljenih hidrata, odbacite sve šećere i smanjite složene ugljene hidrate, a zamenite ih sa puno neskrobnog povrća i količinama masti. Pored toga, ozbiljno shvatite san, poradite na zdravlju creva i više se krećite. 

Počnite tako što ćete odgovoriti na ova pitanja.

  • Da li ste gojazni?
  • Da li se često osećate umorno, posebno nakon obroka bogatog ugljenim hidratima?
  • Da li uglavnom sedite?
  • Da li se osećate kao da vam je apetit izmakao kontroli?
  • Da li često žudite za slatkišima ili škrobnom hranom poput hleba, testenine, krompira ili pasulja?
  • Da li vam se vrti u glavi i kada ogladnite?
  • Da li je vaš šećer u krvi u gornjim granicama "normalnog" ili iznad?
  • Da li se borite sa maglom mozga, anksioznošću, depresijom, problemima sa kožom, bolovima u zglobovima, bolovima u mišićima, hormonskim problemima i/ili problemima sa spavanjem?
  • Ako ste nedavno radili analizu krvi, pogledajte nivoe hemoglobina A1c. Ovo daje snimak vašeg prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja tri meseca. Da li je vaša ishrana bila čista od slatke hrane, ali je broj i dalje iznad 5,5? Ako ste na jedno ili više pitanja odgovorili potvrdno, pokušajte da 14 dana izbacite iz ishrane sve žitarice, mahunarke (pasulj i grašak), skrobno povrće (šargarepa, kukuruz, krompir, tikve, slatki krompir, jam) i voće. (U slučaju da to nije očigledno, zaslađenu hranu; prirodne zaslađivače poput meda, javorovog sirupa i agave; i većinu upakovanih pića treba u potpunosti ukloniti.) Posle 14. dana, ponovo pogledajte pitanja 2, 5, 6 i 8. Ako ste doživeli značajna promena u vašim simptomima, možda ste otkrili sopstvenu netoleranciju na ugljene hidrate.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    BONUS VIDEO:

    Komentari (0)

    Loading