RECEPT ZA STARINSKU CICVARU: Jelo koje je zaboravljeno, danas treba da jedemo makar dva puta nedeljeno zbog OVOGA!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

11.04.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno ovo jelo počnite češće da pravite.

RECEPT ZA STARINSKU CICVARU: Jelo koje je zaboravljeno, danas treba da jedemo makar dva puta nedeljeno zbog OVOGA!

Foto: shutterstock

Svi vrlo rado volimo da se vratimo u detinjstvo kada su nam naše bake spremale njihove specijalitete. 

Nekada davno na stolu je redovno bila cicvara. Nije bitno da li je za doručak ili večeru, bila je makar tri puta nedeljno na meniu, dok se danas smatra kao zaboravljeno jelo. 

Ovo starinsko jelo je nastalo na Durmitoru kao Božićna čast. 

Sprema se od kukuruznog brašna, kajmaka, a mnogi su ga prelivali i medom. Kao prilog, nekada se služio hleb ili krompir. 

Republika

Foto: youtube/printscreen/ Herceg Televizija

Ovo starisnko jelo može svako da napravi, a veoma je i ekonomično

Zanimljivo je da, ako gostu polužite cicvaru uz krompir ili hleb i pred njim nasečenu pršutu, to bi predstavljalo najveću moguću čast. 

Ono što je najzanimljvije jeste da ovo jelo može svako da napravi i veoma je ekonomično. Bilo bi idealno da u današnje vreme ubacimo ovo jelo jer pored načina života i česte brze hrane, cicvara je idealna za čišćenje creva. 

Recept za starinsku cicvaru: 

Sastojci: 

  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 400 g kajmaka
  • 80-100 g kukuruznog brašna

Priprema: 

Mleko i vodu pomešajte, pa kuvajte dok ne proključa. Zatim dodajte kajmak i promešajte. Ponovo stavite da se kuva, ali na manjoj temperaturi i dodajte brašno. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne, a to je oko 10 minuta. Probajte, ako nije slano dosolite.

Ovo je originalni recept, ali se sa godinama poboljšavao, te su u samo recepturu mnogi ubacili sir. Možete da izaberete koji naviše volite, da li je to koziji, kravlji... Najvažnije je da on bude stariji i tvrđi, jer se mekani i mladi sir brže rastopi. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading