NA TAČNO OVOLIKO STEPENI SE PEKU PITE DA NE BI BILE SPOLJA CRNE, A UNUTRA ŽIVE: Jedino na ovoj temperaturi će biti dobro PEČENE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo morate znati ako ste ljubitelji testa.

NA TAČNO OVOLIKO STEPENI SE PEKU PITE DA NE BI BILE SPOLJA CRNE, A UNUTRA ŽIVE: Jedino na ovoj temperaturi će biti dobro PEČENE

Foto: Shutterstock

Pite su jelo čija istorija seže još u vreme drevnog Egipta i antičke Grčke, a kasnije su postale popularne širom Evrope zahvaljujući Rimljanima. Svaka zemlja je prilagodila recepte svojim običajima, što je dovelo do velikog broja različitih načina pripreme pita. Danas možemo pronaći recepte za pite različitih ukusa i tekstura, kako slane tako i slatke, na internetu, ali često nedostaje precizna informacija o temperaturi pečenja.

Prilagođavanje temperature pečenja

Temperatura pečenja pita zavisi od vrste testa i nadeva. Na primer, pite sa kvascem peku se na 240 stepeni oko 45 minuta, dok one sa gotovim korama zahtevaju pečenje na 220 stepeni tokom 30 minuta. Ako je u  pitanju lisnato testo preporučuje se temperatura od 220 stepeni i vreme pečenja od 30 - 45 minuta. Važno je naglasiti da se sve pite, kao i različita peciva, trebaju peći u zagrejanoj rerni kako bi postigle željenu teksturu i ukus.

Foto: YouTube/Zdravka's Kitchen

Kako da pita bude savršeno pečena


Saveti za pečenje pita i peciva

Tokom pečenja, pita može da dobije prejaku boju na površini, dok unutrašnjost ostaje nedovoljno pečena. U tom slučaju, preporučuje se pokrivanje pite vlažnim papirom za pečenje ili alu folijom, kako bi se sprečilo prekomerno tamnjenje. Takođe, za pečenje peciva preporučuje se viša temperatura od 200-250 stepeni, ali je važno uzeti u obzir i vrstu peciva, jer se ona različito ponašaju na različitim temperaturama. Pite i peciva sa nižim sadržajem tečnosti brže se suše na višim temperaturama, što može uticati na njihov ukus, prenosi "Krstarica".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading