UKUS KAFE ZAVISI OD DŽEZVE: Većina koristi OVU, ali ona ispušta ŠTETNE materije!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

29.12.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubitelji kafe, obratite pažnju na ove stvari.

UKUS KAFE ZAVISI OD DŽEZVE: Većina koristi OVU, ali ona ispušta ŠTETNE materije!

Foto: YouTube printscreen/ Schnelle Rezepte

Domaća, turska, odnosno srpska kafa, kako je sve češće nazivamo, predstavlja omiljeni napitak među Srbima. Gotovo da nema osobe koja ne započinje jutro ovim toplim napitkom. Iako se čini da je priprema jednostavna, postoje sitnice koje prave veliku razliku u ukusu. Zato se, kada neko dobro skuva kafu, često u šali kaže da "može da se uda".

Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak podrazumeva sipanje vode u džezvu, dodavanje šećera po potrebi i zagrevanje dok ne proključa. Ipak, mnogi govore da ukus veoma zavisi i od same džezve. 

Republika

Foto: YouTube/ TravelFood4all

Ako ste ljubitelj kafe, obratite pažnju na džezvu koju koristite

 

Džezva od emajla:

Ovi modeli su solidni i po pristojnim cenama. Lako se čiste i dugotrajni su. No, postoji jedan minus - džezva se nejednako zagreva, što može uticati na ukus kafe.

Džezva od keramike:

Iako su prilično skupe i krhke, kafa pripremljena u njima ima savršen ukus. Džezve ravnomerno zadržavaju temperaturu, sprečavajući piće da se previše ohladi.

Džezva od aluminijuma:

Lagane i pristupačne, dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, mogu otpustiti štetne materije.

Džezva od bakra:

Ukoliko unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija.

Prilikom biranja džezve, odaberite onu sa širokom bazom i uskim "vratom". U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji zadržava aromu kafe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading