DOKTORKA KAŽE DA ZBOG OVIH 11 NAMIRNICA IZ USTA MNOGO SMRDI: Jedna od njih je i LUK i tvrdi da ga samo OVAKO treba spremati da biste bili BEZBRIŽNI

Autor: N.J.

Lifestyle

27.12.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veroslava Stanković otkriva o kojoj hrani je reč.

DOKTORKA KAŽE DA ZBOG OVIH 11 NAMIRNICA IZ USTA MNOGO SMRDI: Jedna od njih je i LUK i tvrdi da ga samo OVAKO treba spremati da biste bili BEZBRIŽNI

Foto: Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Namirnice koje mogu ostaviti neprijatan miris u ustima posebno treba izbegavati u onim trenucima koji su vam važni. Da li je reč o proslavi ili jednostavno ne želite da neprijatno mirišete, profesor doktor Veroslava Stanković specijalista ishrane zdravih i bolesnih objašnjava o čemu se radi.

Među namirnicama su navedeni beli, crni luk, praziluk, kupus, prokelj, belance, skuša, riblje ulje, kikiriki, kafa, alkoholna pića, slatkiši posle obilnog obroka i dosta ugljenih hidrata za doručak.

Kako spremiti luk, a da vam ne smrdi iz usta?

- Opšte je poznato da termičkom obradom, bez obzira na to, količina koja se stvalja u gotovu hranu ne dovodi do mirisa. Znači, potpuna termička obrada, dinstan, kuvan, zapečen, neće ostaviti takve mirise. Opšte je poznato da sve vrste luka imaju eterična ulja, a onda se izlučuju putem kože - kaže ona i objašnjava da je ista situacija kada je u pitanju kupus:

- Prvo sve te krstašice imaju gorke materije, kao i ako se jedu u velikim količinama imaju te neke toksične materije koje mogu štetno da deluju na štitnu žlezdu. Onda one same po sebi imaju neprijatan miris, naručito ako se doda sirće i ulje može da bude neprijatno. Ako se doda limunov sok, može se neutralisati i biti manji osećaj iz usta. Proteini vode do pojačanog lučenja želudačne kiseline. Uvek treba jesti još nešto uz belance, na primer, parče integralnog hleba koji će upiti to. Tada neće doći do neprijatnog mirisa.

Foto: Shutterstock

Među namirnicama su navedeni beli, crni luk, praziluk, kupus, prokelj, belance, skuša, riblje ulje, kikiriki, kafa

Riblje ulje je dobar izvor vitamina D, ali ostavlja neprijatan miris, dok kikiriki može biti u različitim oblicima, da li pržen na ulju ili suvo pečen.

- Postoje podaci da kikiriki izaziva kiselu reakciju u organizmu i upravo ta kisela reakcija je najverovatnije uzrok što on izaziva neprijatan miris - ističe u emisiji "RTS Ordinacija".

- Najintenzivniji neprijatan zadah stvara rakija od šljive, vina, crveno vino na primer međutim, umerena količina neće izazvati ništa. Znamo kako se alkohol metaboliše ustvari, nema isparavanja putem usta nego putem kože.

Takođe, slatko posle obroka ili neki dezert, takođe je nepravilno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading