DORUČAK TRI NAJDUGOVEČNIJA SRBINA: Ovo su ujutru jeli Vladeta Jerotić, Patrijarh Pavle i Nikola Tesla - jedno pravilo strogo su POŠTOVALI

Autor: N.J.

Lifestyle

25.11.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi kažu da je doručak najvažniji obrok u danu i da tada možete količinski pojesti malo više.

DORUČAK TRI NAJDUGOVEČNIJA SRBINA: Ovo su ujutru jeli Vladeta Jerotić, Patrijarh Pavle i Nikola Tesla - jedno pravilo strogo su POŠTOVALI

Foto: printscreen youtube Agape, www.profimedia.rs, Tanjug

Vladeta Jerotić, Patrijarh Pavle i Nikola Tesla praktikovali su jedno važno pravilo kada je reč o ishrani: minimalno hrane, a maksimalno sreće. Nikako nisu podržavali prejedanje i svi su se zalagali da treba jesti što jednostavnije namirnice.

Patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle bio je poznat po svojoj izuzetnoj skromnosti, a odbijanje prejedanja bilo je deo njegovog životnog stila. Međutim, i pored toga, on nikada nije dopuštao da se hrana rasipa, te je bio poznat po tome što je pažljivo jeo svaku mrvicu sa svog tanjira. Smatrao je da je greh rasipati hranu, te je bio veoma obazriv u tom pogledu. Pored toga, bilo je poznato da je Patrijarh Pavle najviše cenio koprivu od svih biljaka. Kopriva se tradicionalno koristi u srpskoj kuhinji, a može se naći kao sastojak u raznim jelima poput pita, čorbi, salata i drugih specijaliteta. Njegovo omiljeno jelo bili su sok od paradajza i hrana sa koprivom, što govori o njegovom jednostavnom ukusu i poštovanju prema tradicionalnoj ishrani.

Foto: Tanjug

Šta je jeo Patrijarh Pavle

Nikola Tesla

- Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo - rekao je jednom prilikom.

- Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem - pišu na sajtu Tesla Universe, a prenosi "Stil".

Za doručak je najčešće pio mleko, a jeo je jaja odnosno više belanca. Voleo je i pirinač.

- Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše creva, daje telu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i seckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad.

Izbegavao je šećer i smatrao je da u malim količinama nije opasan.

Foto: www.profimedia.rs

Šta je jeo Nikola Tesla

Vladeta Jerotić

Vladeta Jerotić, jedan od najcenjenijih akademika, doživeo je duboku starost, a njegovo uverenje da je neumerenost u jelu i piću veliki greh odražavalo se u njegovom načinu života. Smatrao je da slepo zadovoljenje nagona ishrane čoveka čini robovima, te je stoga pridavao veći značaj umu nego stomaku. Njegov fokus bio je na održavanju mentalne vitalnosti, a jedan od načina bio je svakodnevni ritual preslušavanja engleskog jezika. Pored toga, održavao je pamćenje uvežbavanjem pesmica naših pesnika, čime je negovao svoj um i održavao ga vitalnim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading