JEDAN SASTOJAK U TUNJEVINI JE OPASAN, AKO SA NJIM PRETERATE: Nutricinista upozorava - samo OVOLIKO je dozvoljeno da se jede!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na jedan sastojak.

JEDAN SASTOJAK U TUNJEVINI JE OPASAN, AKO SA NJIM PRETERATE: Nutricinista upozorava - samo OVOLIKO je dozvoljeno da se jede!

Foto: youtube.com/ Just Cake The Cupcake

Tunjevina i sardina su dve vrste ribe koje su veoma popularne među stanovnicima naše zemlje. Međutim, poslednjih godina se često postavlja pitanje da li je konzumiranje tunjevine zaista zdravo i da li može dovesti do trovanja živom.

Prema rečima dr Zorana Markovića, profesora ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, u Srbiji se ne može naći tunjevina sa visokim nivoom žive, a to je zahvaljujući rigoroznim kontrolama koje se vrše na uvoz ove ribe.

Republika

Foto: Republika.rs

Treba obratiti pažnju na unos tunjevine, zbog sadržaja soli

 


Sa druge strane, nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da treba obratiti pažnju na sadržaj soli u konzerviranoj tunjevini, kao i na umerenost u konzumiranju ove namirnice. Ipak, kada se pravilno konzumira, tunjevina može biti veoma korisna za naše zdravlje, prenosi "Mondo".

Jedna konzerva tunjevine prelivene uljem sadrži oko 46,6 grama proteina, što je odlična opcija za one koji žele da unesu više proteina u svoju ishranu. Pored toga, tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje mozga i očiju. One poboljšavaju pamćenje, smanjuju zapaljenje i ublažavaju simptome suvog oka.

Iako je konzervirana tunjevina praktična opcija, nutricionisti savetuju da se obrati pažnja na unos soli i da se preporučuje konzervirana tunjevina u vodi umesto u ulju. Takođe, važno je da se tunjevina ne konzumira prečesto, već umereno - dva do tri puta nedeljno kao deo raznovrsne ishrane.

Ključna stvar je, dakle, umerenost. Tunjevina može biti veoma korisna i zdrava za naše telo ako se pravilno konzumira. Zato je važno voditi računa o količini soli i unositi je kao deo balansirane ishrane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading