PLJESKAVICE, ĆUFTE I SVE OD MLEVENOG MESA BIĆE MNOGO SOČNIJE I MEKŠE AKO STAVITE SAMO JEDAN SASTOJAK: Evo šta treba dodati u smesu

Autor: N.J.

Lifestyle

13.09.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je odličan trik gde će meso biti dobro isprženo, ali mekano i sočno.

PLJESKAVICE, ĆUFTE I SVE OD MLEVENOG MESA BIĆE MNOGO SOČNIJE I MEKŠE AKO STAVITE SAMO JEDAN SASTOJAK: Evo šta treba dodati u smesu

Foto: shutterstock

Kada dugo dinstate meso ono gubi ukus. Postoji trik koji možete iskoristiti da napravite ukusnije jelo, a reč je o korišćenju sode bikarbone.

Kako pripremiti meso?

Na oko pola kilograma mesa pospite trećinu kašičice sode bikarbone i promešajte. Neka tako stoji 15 minuta. Meso potom pržite u tiganju na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Povremeno mešajte, a videćete kako se meso prži bez mnogo tečnosti. Reč je o tome da soda bikarbona podiže PH vrednost mesa i tako sprečava da se proteini  prejako vezuju. Zbog toga nema viška vode. Meso će biti mekano, a imaće lepu boju.

Kada je reč o seckanom mesu onda je potrebno malo više sode bikarbone, za pola kilograma ide jedna kašika. Takođe, odlično bi bilo da prvo sodu bikarbonu pomešate sa malo vode a onda je dodate mesu. Tako će se lakše rasporediti, piše "Stvar ukusa".

Foto: pixabay.com

Mleveno meso

Još jedan trik - kako napraviti sos koji je savršeno gust i može se koristiti za bilo koje jelo

Skrob za zgušnjavanje

Ovo je tehnika koja se kod nas zove zaprška. Najpoznatija tehnika dodavanja skroba je korišćenje kombinacije brašna i maslaca, a u kulinarskom svetu poznata je pod nazivom roux (izgovara se ru). Zgušnjavanje se odvija na početku kuvanja, što znači da ovaj način ne možete primeniti tokom ili kasnije, ako je sos redak. Ovde smo spomenuli maslac, ali može i svinjska mast ili ulje, ali i skrob koji je bez glutena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading