RECEPT ZA FOKAČU OVIH DANA SVI GUGLAJU: Ovo su originalni sastojci, zbog njih je testo PREMEKANO!

Autor: M.O.

Lifestyle

10.09.2023

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je originalni recept za čuvenu fokaču.

RECEPT ZA FOKAČU OVIH DANA SVI GUGLAJU: Ovo su originalni sastojci, zbog njih je testo PREMEKANO!

Foto: chichcabon/printscreen/youtube

Evo osnovnog recepta za pripremu fokače, italijanskog hleba koji je poznat po hrskavoj kori i mekanoj unutrašnjosti. Možete dodavati razne arome i sastojke po vašem izboru kako biste prilagodili ukus.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna tipa "00" ili običnog belog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 350 ml mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • So po ukusu
  • Sveže naseckani sveži začini (npr. ruzmarin, origano, timijan) po želji.
Republika

Foto: chichcabon/printscreen/youtube

Testo priprema "Fokače"

Priprema:

  • U većoj posudi, pomešajte suvi kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite da odstoji 5-10 minuta ili dok se ne pojave mehurići, što ukazuje na aktivaciju kvasca.
  • Dodajte maslinovo ulje i so u smesu sa kvascem.
  • Postepeno dodajte brašno i mešajte sve dok se sastojci dobro ne sjedine.
  • Prebacite testo na blago pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.
  • Premažite unutrašnjost čiste posude sa malo maslinovog ulja i stavite testo unutra. Pokrijte ga vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da narasta na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se testo ne udvostruči u veličini.
  • Zagrijte rernu na 220°C. Uključite i tiganj sa debelim dnom ili pleh unutra da se zagrije.
  • Kad je testo naraslo, premesite ga na pobrašnjenoj površini i oblikujte ga u pravougaonik ili krug prema veličini vašeg tiganja ili pleha.
  • Prebacite testo u zagrejani tiganj ili pleh i utapkajte prste kako biste napravili karakteristične udubine po površini.
  • Prelijte fokaču sa dodatkom maslinovog ulja i pospite solju i svežim začinima po želji.
  • Pecite fokaču u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.
  • Izvadite fokaču iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je isečete na komade i poslužite.
  • Ova fokača je odlična kao predjelo sa maslinama i sirnim namazom ili kao prilog uz razna italijanska jela. Možete pre samog pečenja dodati čeri paradajz ili neko povrće po želji. 

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    BONUS VIDEO:

    Komentari (0)

    Loading