PILETINA U BEŠAMEL SOSU: Topi se u ustima koliko je sočno, ovaj TURSKI recept će vam svi tražiti!

Autor: M.O.

Lifestyle

29.08.2023

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski način spremanja piletine mnoge je oduševio!

PILETINA U BEŠAMEL SOSU: Topi se u ustima koliko je sočno, ovaj TURSKI recept će vam svi tražiti!

Foto: youtube/printscreen/ Yes I Can Cook

Piletina u bešamel sosu je rado viđen gost na našim trpezama. Ako danas nemate ideju šta da kuvate, sa ovom recepturom sigurno nećete pogrešiti! 

Bešamel je vrlo popularan na našim prostorima i koristi se za različita jela. Svemu da posebnu dozu sočnosti i mekoće

Postoje razne teorije o tome ko je tvorac bešame sosa, ali najčešće se spominju Francuzi. Isključivo su ga koristili plemići, otuda i verovanje da ga je i prvi otkrio, lični kuvar Luja XIV, koji je u to vreme vladao Francuskom. 

Republika

Foto: youtube/printscreen/ Yes I Can Cook

Piletina u bešamel sosu

Sastojci:

  • 1/2 kg piletine po želji (bez kostiju)
  • 1 kašičica crvene paprike 
  • 1 kašičica ljute crvene paprike 
  • 1 kašičica mlevenog kumina 
  • 2 manja čena belog luka 
  • 2 kašike paradajz paste 
  • 1 kašika sirćeta
  • 1/2 šolje jogurta 
  • Za sos: 
  • 1-2 kašike putera 
  • 1 kašika brašna 
  • 1,5 šolja mleka 
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice sušenog peršuna 
  • 60 g mocarela sira 
  • 60 g čedar sira 
  • malo svežeg korijandera 

Priprema:


Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite, a onda pospite crvenom paprikom, ljutom crvenom paprikom, kuminom, mlevenim belim lukom, pa dodajte paradajz pastu, sipajte sirće i jogurt. Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira nekih 1-2 sata. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propžite meso, a zatim i poklopite, pa dinstajte dok ne bude gotovo. Promešajte i isključite šporeta, ali ostavite tiganj sa mesom na njemu. Istopite puter u šerpi, pa dodajte brašno i brzo promešajte. Pazite da ne zagori i da se ne stvore grudvice. Sipajte mleko i dobro promešajte, pa posolite, pobiberite, pospite origanom i peršunom. Kuvajte dok se sos ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prelijte meso sosom, pa pospite rendanim sirevima i seckanim korijanderom. Kada se sir otopi jelo je spremno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading