OVAKO NAPRAVITE NAJMEKŠU CVET POGAČU ZBOG KOJE ĆE SE OTIMATI ZA STOLOM: Samo deluje komplikovano, a uz sledeće savete uspelo bi i početnicima

Autor: N.J.

Lifestyle

06.07.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaća pogača sigurno je jedno od omiljenih srpskih jela.

OVAKO NAPRAVITE NAJMEKŠU CVET POGAČU ZBOG KOJE ĆE SE OTIMATI ZA STOLOM: Samo deluje komplikovano, a uz sledeće savete uspelo bi i početnicima

Foto: Printscreen/ YouTube/ Home Made Recipes

Bilo da je jedete bez ičega, ili uz domaće namaze, suvo meso ili slično domaća pogača je pravi srpski specijalitet koji će retko ko odbiti. Iako možda deluje komplikovano, nije ako pratite uputstva, a bitno je da pažljivo pročitate kako se pravi pogača.

Potrebno vam je:

40 grama svežeg kvasca

Kašika šećera

Tri decilitra toplog mleka

Ravna kašika soli

Kilogram brašna

125 grama margarina

Pola decilitra ulja

Jedno jaje

Dva decilitra vode 

Priprema:

U tri decilitra toplog mleka izmrvite kvasac, stavite šećer, promešajte i ostavite da kvasac nakisne.  Nakon toga umesite pogaču. U 800 grama brašna stavite kvasac i promešajte kašikom, dodajte vodu, ulje i so. Ponovo promešajte kašikom i tek sada će se svi sastojci lepo sjediniti, a onda dodajte još brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi već da bude glatko i da ne ostaje na rukama. Potrebno je da umesite mekano testo. Najlakše vam je da "vrtite" činiju u krug i povlačite testo ka sredini.

Testo mesite tako što prebacujete jedan kraj preko drugog i vrtite činiju.

Mešenje testa završite na podlozi odnosno radnoj ploči, prvo mesite ka unutra, a onda i ka spolja. Ako je još uvek lepljivo, dodajte još brašna. Na kraju premesite sa obe ruke. Uz mešanje povremeno stavljajte brašno na radnu površinu i mesite. Testo bi trebalo da bude mekano nakon mešenja. Posudu pospite brašnom i stavite krpu preko. Ostavite pola sata da naraste. 

Foto: Printscreen/ YouTube/ Home Made Recipes

Razvlačite testo oklagijom

Prstima testo prvo razvucite, a potom oklagijom. Čašom izvlačite krugove.

Foto: Printscreen/ YouTube/ Home Made Recipes

Ovako ređajte krugove

Šerpu premažite otopljenim margarinom. Napravite od testa malu kuglicu pa je prekrijete krugom koji ste dobili uz pomoć čaše. Svaki kolut premazujte otopljenim margarinom. Pratite fotografije kako bi vam bilo lakše. Pogaču ostavite oko 15 do 20 minuta da stoji, a rernu uključite da se greje. Premažite je jednim jajtetom, laganim pokretima jer je testo naraslo. Peče se oko 30 minuta.

Foto: Printscreen/ YouTube/ Home Made Recipes

Ovako ređajte krugove u šerpi

Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading