TEST VODOM POKAZUJE DA LI JE PILETINA POKVARENA: Tri sigurna znaka da meso nije za jelo, a evo koliko može stajati u frižideru

Autor: N.J.

Lifestyle

25.05.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako pojedete piletinu koja je pokvarena, možete se razboleti bez obzira na to da li je sirova ili kuvana.

TEST VODOM POKAZUJE DA LI JE PILETINA POKVARENA: Tri sigurna znaka da meso nije za jelo, a evo koliko može stajati u frižideru

Foto: Perutnina Ptuj

Kako biste saznali da li se sirova piletina pokvarila, proverite ima li nepravilnosti u boji, mirisu i teksturi. Postoji razlika kada je piletina smrznuta ili kuvana. 

Sa druge strane, da biste saznali da li je kuvana piletina loša, proverite miris, boju, ukus i buđ. Još jedna stvar koju bi trebalo uzeti u obzir je da li je piletina pravilno odložena i koliko dugo. Sirova piletina u frižideru sme da stoji od 24 do 48 sati.

Foto: YouTube/ Essen Rezepte

Piletina sa prelivom

1. Promena boje

Kad je sveža, sirova piletina ima ružičastu, mesnatu boju. Kako počinje da se kvari, boja bledi u sivu. Ako boja piletine počne izgledati tamnije, trebalo bi da je upotrebite što pre. Ako izgleda više sivo nego roze - ne rizikujte!

2. Miris

Sirova piletina koja se pokvarila ima snažan miris. Neki ga opisuju kao "kiseli" miris, dok ga drugi upoređuju sa mirisom amonijaka. Ako je piletina počela da poprima neugodan ili jak miris bilo koje vrste, bacite je. Takođe, neprijatno može da miriše i tokom kuvanja.

Foto: YouTube/ JECA SVAŠTARICA

Zapečena piletina sa jogurtom

3. Dodir

Osetite piletinu. Je li ljigavo? Test dodirom malo je teži od testa boje ili mirisa jer piletina prirodno ima sjajan, pomalo sluzav osećaj. Međutim, ako ova sluz ostane čak i nakon ispiranja piletine pod vodom, postoji velika verovatnoća da se piletina pokvarila. Ako je piletina neobično lepljiva, gotovo je sigurno pokvarena.

Piletina iz zamrzivača

Pogledajte koru, ako je oko piletine debeli sloj leda onda nije dobro. Ledena kora biće debela kao da se led na zamrzivaču nije dugo otopio. Brzo smrznuta piletina neće imati debelu koru ako se pravilno pripremi. Zamrznutoj piletini teže je proveriti boju, biće bezbojna, ali ako je tamnije siva bacite je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Analyze the color. A frozen chicken is harder to check for color. It will be off color, similar to the raw or cooked chicken, a slight grey or yellowing of fat. If it is darker than grey, that chicken belongs in the trash bin.[8]

Komentari (0)

Loading