NAJSLAĐE PRINCES KROFNE: Ovaj trik primenjuju iskusne domaćice da testo ne splasne

Autor: N.J.

Lifestyle

04.04.2023

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi testo bilo uspešno, morate znati prave mere.

NAJSLAĐE PRINCES KROFNE: Ovaj trik primenjuju iskusne domaćice da testo ne splasne

Foto: YouTube/ Domaći recepti

Fenomenalne princes krofne! Pre nego što pređemo na testo evo nekoliko saveta koje morate koristiti kako bi ispale dobro. Koristite suncokretovo ulje. Ne pravite visoke krofne, zbog količine fila. Takođe, ako je testo previše retko rasplinuće se, a ako je gusto biće mnogo čvrsto. Zato važno je da ispratite broj mililitara.

Za testo:

Devet jaja

250 mililitara vode

125 mililitara ulja

150 grama brašna

Prstohvat soli

Fil:

Litar mleka
250 grama šećera
3 kesice vanilin šećera
1 jaje
5 žumanaca
150 grama kukuruznog skroba (gustina)
125 grama putera

I još:

250 mililitara slatke pavlake
malo prah šećera za posipanje

Foto: YouTube/ Domaći recepti

Princes krofne ispečeno testo


Postupak:

1. Prvo pripremiti fil. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 mililitara mleka i promešati. U to umešati 150 grama kukuruznog skroba (gustina), lagano muteći žicom, da dobijete smesu bez grudvica.

Preostalih 900 mililitara mleka skuvati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mleko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin. Smesa će najverovatnije odmah krenuti da se steže, zato treba intenzivno mešati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno. Ako smesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mleka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuvati dok ne krene stezanje, pa nadalje još dva-tri minuta, intenzivno mešajući ili muteći mikserom. Suština je da se mleko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala kad bi uronila u onako vrelo mleko u vreloj šerpi. Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Pripremiti testo. U mericu razbiti 4 jaja S klase, ili 5 jaja A klase.

Foto: YouTube/ Domaći recepti

Filovanje krofne

3. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Izmaći sa ringle pa dodati brašno i varjačom izmešati da se dobije gusto i glatko testo. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2 - 3 puta, sipajući iz merice i mešajući posle svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena. Može se mešati varjačom ili mikserom, svejedno je. Smesa će biti gusta, lepljiva i sjajna.

4. Uključiti rernu na 200 stepeni. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući testo iz dresir (poslastičarske) kese.

Grudvice testa neka budu veličine manje kajsije, prečnika 5 cm, takvih staje tačno 20 na veliki pleh od rerne. Vrhove testa koji štrče u vis spustite tako što ćete ih lagano pritisnuti vlažnim prstom ili vlažnom kašičicom, da ne bi zagoreli. Krofne peći na 200 stepeni oko 35 - 40 minuta, zavisno od rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene, i kad pukotine izgube svetlo žuti ton.

Foto: YouTube/ Domaći recepti

Drugi sloj, filovanje krofne


5. Dovršiti fil. Najpre mutiti mikserom smesu koja se ohladila na sobnoj temperaturi (nema veze i ako je smesa ostala tek malo mlaka), a onda dodati omekšali puter i zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil.

6. Ohlađene krofne preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog nastavka, a po želji preko fila staviti sloj slatke pavlake umućene sa jednom kašičicom šećera, takođe istisnute kroz poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Posuti krofne prah šećerom. Čuvati ih u frižideru, pokrivene, pišu “Provereni recepti”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading