NAMIRNICE ZBOG KOJIH VAM MOŽE BITI NEPRIJATNO U DRUŠTVU: Ovo je lista sedam vrsta hrane zbog kojih imate loš zadah

Autor: N.J.

Lifestyle

12.02.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nisu samo beli i crni luk namirnice koje utiču na neprijatan zadah iz usta, ima ih još mnogo!

NAMIRNICE ZBOG KOJIH VAM MOŽE BITI NEPRIJATNO U DRUŠTVU: Ovo je lista sedam vrsta hrane zbog kojih imate loš zadah

Foto: Shutterstock

Pored pomenute namirnice, postoji još sedam koje negativno utiču na zadah iz usta. Pogledajte o kojim namirnicama se radi i smanjite njihovu konzumaciju.

Citrusno voće

Bakterije koje uzrokuju neugodne mirise vole kiselo okruženje, tako da ako jedete citrusno voće izazivate loš zadah – posebno ako ste skloni refluksu kiseline.

Proteini

Konzumiranje prekomerne količine proteina (recimo, dok ste na visokoproteinskoj dijeti) može dovesti do lošeg zadaha, zahvaljujući tome što telo proizvodi amonijak dok ga razgrađuje tokom probavnog procesa. Važno je pratiti koliko proteina unosite i paziti da ne preterate. Kako biste “uravnotežili“ zadah iz usta onda pokušajte da jedete hranu koja sadrži cink kao što su semenke bundeve ili spanać.

Tunjevina

Za razliku od sveže ribe, tunjevina na primer imala je vremena da oksidira i reaguje na druge elemente.

Foto: youtube.com/printscreen

Salata od tunjevine

Sir

- Većina mlečnih proizvoda, uključujući sir, sadrži aminokiseline koje reaguju sa vašim oralnim bakterijama stvarajući spojeve sumpora i mogu da vam zakisele dah - kaže doktor. Rezultat je zadah koji se oseća na pokvarena jaja.

Sos za testenine

Poput citrusnog voća, kiselost paradajza može uzrokovati nakupljanje kiseline u ustima i podstaknuti rast bakterija, kaže Paul stomatolog. Ove dosadne bakterije mogu uzrokovati loš zadah. Kad budete jeli sledeću testeninu sa paradajz sosom, neka vam pri ruci bude čaša vode koju ćete pijuckati tokom večere kako biste isprali usta i bakterije će biti pod kontrolom.

Foto: Photo by Unsplash

Špagete bolonjeze

Puter od kikirikija

Maslac od kikirikija izvrstan je izvor proteina - međutim, njegova konzistencija poput paste otežava pljuvački razgradnju proteina nakon što se nađu u ustima. A zbog toga koliko je lepljiv, puter od kikirikija može ostati u ustima satima dok ne operete zube.

Ren

Kao i većina korenastog povrća, ren sadrži hemijski spoj, izotiocinat, koji ostaje dugo nakon što se namaz konzumira. Budući da pijenje vode obično pogoršava situaciju i može uzrokovati nelagodu, konzumiranje mente može biti najučinkovitiji način borbe protiv ovog spoja, objasnio je doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading