ZBOG KLIMATSKIH PROMENA OMILJENE GRICKALICE UGROŽENE: Na spisku je pet namirnica koje su u OPASNOSTI, među njima i najpopularnije voće

Autor: N.J.

Lifestyle

04.02.2023

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Određene namirnice biće sve teže naći u marketima.

ZBOG KLIMATSKIH PROMENA OMILJENE GRICKALICE UGROŽENE: Na spisku je pet namirnica koje su u OPASNOSTI, među njima i najpopularnije voće

Foto: Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Prodavnica, žena u prodavnici

Zbog klimatskih promena sve je teže uzgajati neke namirnice. Čak iako nemate susret "licem u lice" sa globalnim zagrevanjem, moći ćete posledice da osetite u marketima. Odnosno, nije samo imovina ugrožena zbog klimatskih promena već i hrana. Poljoprivrednicima je sve teže zbog sve surovijih vremenskih ekstrema. Ako se produbi vremenska kriza, ove namirnice mogle bi postepeno da se smanje u prodaji.

1. Bademi

Badem je zdrava grickalica, a oko 80 odsto badema proizvodi se u Kaliforniji gde je godišnja proizvodnja davno dostigla milion tona. Kalifornijska teritorija odavno se bori sa sušom, a procenjuje se da je period od 2000. do 2022. bio najsušniji u poslednjih 1. 200 godina. Kada su suše, bademi su "žedni" zato je pitanje koliko proizvodnja može opstati kada su kalifornijske suše. To ne znači da će potpuno nestati sa rafova marketa, već naučnici istražuju mogućnost da se uzgajaju u Vašingtonu i Oregonu.

Republika

Foto: pexels.com

Šaka badema

2. Sardine

Sve topliji okeani postaju ne tako prijatno mesto za larve sardina. Pored toga, one se hrane planktonom čije su zalihe sve oskudnije. Francuski istraživači otkrili su da su se sardine smanjile sa 15 na 11 centimetara, kao i da žive mnogo kraće nego pre 20 godina, odnosno umesto sedam žive dve godine. Predviđa se da će biti njihove nestašice u budućnosti.

3. Čaj

Mnogo je faktora uticalo na proizvodnju čaja, porast temperature, nestalne padavine, ali to nije uticalo samo na manje mesta za proizvodnju napitka već i na njegov ukus i boju koji su izbledeli. Kenija je najveći snabdevač svetkog tržišta kada je reč o čaju, ali do 2050. godine ova zemlja mogla bi da izgubi između 25 odsto i 40 odsto površina sa optimalnim i srednjim uslovom za uzgajanje čaja.

Foto: shutterstock

Žena pije čaj

4. Leblebije

Ovo se neće svideti ljubiteljima humusa. Očekivani pad proizvodnje tokom 2022. godine je 20 odsto. Proteinski bob ima gubitke zbog rata između Rusije i Ukrajine koji je na tržištu uskratio oko 300 hiljada tona. Leblebije su posebno osetljive na sušu.

5. Banane

To je najpopularnije voće na planeti, svakog minuta pojede se oko 200 hiljada komada. Neki delovi gde se gaje postaće pretopli, ali to nije sve. Prema nekim proračunama ako temperatura poraste za tri, čovečanstvo može gajiti banane na 50 odsto više zemljišta do 2070. godine, problem je što one traže sve više vode, koje će biti sve manje, piše "101 klima".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading