NAJVEĆA GREŠKA KOJU SVI PRAVE UNIŠTAVA SVE ŠTO VALJA: Kako da spremite bundevu tako da sačuvate VITAMINE!

Autor:

Lifestyle

01.11.2021

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako najzdravije spremiti bundevu, punu vitamina C, E i antioksidanata objasnio je doktor Vojislav Perišić.

Republika

Foto: Pixabay

Bundeva

 

Bundeva je jedna od najzdravijih jesenjih i zimskih namirnica, a mnogi je vole zato što "meša" i slatka i slana jela.

Čorbica od bundeve, pa zapečena bundeva kao sastojak jela od povrća ili prilog mesu, a tek pita od bundeve - nema recepta u kojem ova dragocena namirnica ne može da se iskoristi!

Ali nisu svi načini pripreme jednako zdravi, objasnio je na Prvoj profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog.

"Teško je reći da li je bundeva hrana ili lek, voće ili povrće", našalio se on na početku gostovanja.

"Namirnice žute boje, kao što je bundeva, prepune su antioksidativnih materija. Betakaroten je tu, pa vitamin C, kada zimi nemamo sveže voće i povrće, eto bundeve da nam da blagotvorne supstance", rekao je on.

Bundeva je zdrava i zato što se uglavnom ne prska, podvukao je doktor - "najčešće bude na stajskom đubrivu koje je najzdravije".

"Na taj način, nema jednog molekula hemije koji bi mogao da uđe u naš organizam! Samo je malo ogulite, i dobijate apsolutno čisto ono što nam daje priroda. Kod nas uspeva dobro, ali je premalo koristimo", ukazao je doktor.

Na pitanje zašto Srbi "slabo" jedu bundevu, dao je duhovit odgovor.

"Nije pomodarski, znate, pitam ja moje seljake i kažu mi, neće naše seljanke da se pekljamišu, da se potrude oko nje! Ali moramo, ona je posebno za decu idealna, prepuna vitamina E i C, kapitalni su to antioksidanti naročito zimi, kada nas iz okoline bombarduju materije koje pojačavaju oksidaciju", rekao je on.

Na koji način je najzdravije spremiti bundevu?

"Najbolji je potaž, posebno za decu. Sledeća je pečena, isto je odlična. A ovo, pita, znate kako, lepo je pojesti za desert sa cimetom, ali ne vredi toliko", rekao je on pokazujući na komade pite u studiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading