DVE NAMIRNICE KOJE ŠTITNA ŽLEZDA NE PODNOSI: Izbegavajte ih u širokom luku i sačuvajte zdravlje!

Autor: Republika

Lifestyle

25.10.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na zdravlje štitne žlezde treba da mislimo na vreme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije.

Foto: Profimedia

Štitna žlezda treba redovno da se proverava

Dve vrste hrane joj posebno ne prijaju, te ovakve namirnice treba posebno izbegavati.

Pržena i prerađena hrana

Sa njom nećete uneti u organizam ništa dobro, ali ćete zato uneti mnogo više natrijuma i loših masnoća nego što ste planirali. Ove supstance imaju negativan uticaj na celo telo, pa tako i na štitnu žlezdu.

Gluten

Ovo se odnosi na osobe koji ga teško podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitne žlezde ima i celijakiju.

Šta voli štitna žlezda?

Da biste poboljšali rad štitnjače i regulisali proizvodnju hormona, vrlo je važno pripaziti na prehrambene navike. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminima B grupe i gvožđem. Takođe, povećajte unos namirnica koje su bogate vitaminom A.

Foto: Republika

Pržena hrana je loša za štitnu žlezdu

Nećete pogrešiti ako jedete više svežih i organskih namirnica koje su bogate antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim materijama, piše Avaz.

Štitnoj žlezdi možete pomoći i kvalitetnim dodacima ishrani, u obliku vitamina i minerala. Ali, morate paziti jer nisu svi dodaci ishrani dobri za njeno zdravlje. Mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju.

Foto: pixabay.com

Birajte svežu hranu punu vitamina

Dobar izbor

Zato je bitno znati koje vitamine i minerale je neophodno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez. Preporučeni su: jod, vitamini B grupe, cink i selen i hrana bogata L-tirozinom.

Pomoć u održavanju zdravlja štitne žlezde nude i nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i pasulj. Organska jela posebno su dobar izbor jer ne sadrže određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitne žlezde.

Foto: Photo by Yoav Hornung on Unsplash

Riba je veoma zdrava

Dobri izvori omege-3

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlezdu. Tunjevina i losos su dobri izvori ako je reč o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Da bi imala omega-3 masne kiseline, riba treba da jede alge. Lanene semenke, takođe, pomažu štitnoj žlezdi. Sameljite ih u mlinu za kafu pa ubacite u jogurt, salate i supe. U kuvana jela dodajte ih nakon što je jelo skuvano, a ne ranije.

Vežbanjem do zdravlja

Ako se ne pokrenete, neće se pokrenuti ni vaša štitna žlezda. Vežbanje je važan faktor u brizi za celokupno zdravlje, a kod štitne žlezde je presudno. Ako bolujete od poremećenog rada ove žlezde, za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da prelazite granice izdržljivosti.

Prevelik napor izazvaće u vašem telu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnu žlezdu. Zato, krenite s laganim vežbama, šetnjom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte svoju izdržljivost i snagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
citalac

26.10.2021 08:48

Hvala na korisni savetima u vezi ishrane, još dodajte i savet gde se mogu GRATIS nabaviti divlji losos i tunjevina, sveze maline i borovnice i sve ostale djakonije jer penzioneri ( sem roditelja nekih političara) nemaju takve mogućnosti.

Odgovori 11 1