KOLIKO JE STVARNO ZDRAV KIKIRIKI? Ovo se dešava telu kada ga jedete svaki dan

Autor:

Lifestyle

16.09.2021

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kikiri spada među omiljene grickalice i verovatno je najpolarnija mahunarka koju jedemu slanu, neslanu, pečenu, a često je i sastojak kolača ali i slanih jela. Tu je i nezaobilazni puter od kikirija u čijem ukusu mnogi uživaju.

Foto: pixabay.com

Kikiriki

 

Istraživači su otkrili da svakodnevno konzumiranje kikirikija može pomoći zdravlju srca.

Kikiriki i srce

Naučne indikacije ukazuju, ali ne dokazuju da bi konzumiranje 40 grama orašastih plodova, uključujući i kikiriki, kao deo prehrane siromašne zasićenim mastima i holesterolom moglo smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ako jedete kikiriki svaki dan, dobićete proteine, vitamine, minerale i još mnogo toga!

Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti. Iako kikiriki ne spada u orašaste plodove najčešće se poredi sa namirnicama iz ove grupe.

Foto: pixabay.com

Puter od kikirikija

 

Vitamini i minerali:

Vitamin E: Vitamin E je prehrambeni antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa, normalnog, ali štetnog, fiziološkog procesa.

Magnezijum: Magnezijum je važan za rad mišića uključujući srce, funkciju enzima i proizvodnju energije.

Folati: Folati su potrebni za deobu ćelija, što znači da je odgovarajući unos folata naročito važan tokom trudnoće i tokom odrastanja kad deca brzo rastu.

Bakar: Bakar je neophodan za stvaranje crvenih krvnih stanica i za zdrave krvne žile, živce, imuni sistem i kosti.

Fosfor: Fosfor je važan za stvaranje zuba i kostiju, rast stanica i rad mišića. Takođe pomaže telu pretvoriti vitamine u staničnu energiju.

Vlakna: Vlakna zasićuju prehranu i utiču na osećaj gladi, to jest produžuju kod čoveka osjećaj sitosti. Pomažu i u probavi.

Kikiriki je takođe  i izvrstan izvor:

Niacina: Niacin je važan vitamin B koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju, pomaže probavnom i nervnom sistemu te ima pozitivan uticaj na kožu.

Mangana: On je važan za preradu holesterola i hranjivih svari poput ugljenih hidrata i proteina.

Dakle, je li sigurno jesti kikiriki svaki dan? Kratki odgovor je da, piše National Peanut Board. Svakodnevno jedenje kikirikija može imati velike zdravstvene prednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading