O NEGATIVNIM POSLEDICAMA SE NE GOVORI: Koje su nuspojave prekomernog unosa vitamina D

Autor:

Lifestyle

09.09.2021

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nuspojave prekomernog unosa vitamina D o kojima se retko govori.

Republika

Foto: pexels.com

Vitamini u obliku tableta

 

Od svih dodataka ishrani, najviše se kontroverzi vrti oko vitamina D. Više se priča o tome koliko je potrebno ovog vitamina unositi i šta bi moglo da se dogodi ako ga se ne uzima dovoljno, ali se retko govori o tome šta se događa kad se uzima previše.

Prema referentnom unosu hrane (DRI), koji su ustanovili američki Institut za medicinu i Odbor za hranu i ishranu, preporučena dnevna doza (RDA) za vitamin D je 15 mikrograma dnevno za odrasle mlađe od 70 godina i 20 mikrograma za odrasle starije od 70 godina.

Iako je postizanje toksičnih nivoa vitamina D u organizmu prilično retka pojava, DRI postavlja tolerantni gornji nivo unosa (UL) od 100 mikrograma dnevno za ljude starije od 19 godina.

Za bolje razumevanje, većina suplemenata vitamina D na tržištu kreće se između 1.000 međunarodnih jedinica (IU) do 10.000 IU, što je između 25 mikrograma i 250 mikrograma po suplementu.

Glavne nuspojave konzumiranja previše vitamina D su:

Hiperkalcemija

Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji pomaže apsorpciji kalcijuma u vašem telu. Zbog toga mnogi ljudi kažu da je vitamin D važno konzumirati kad ste stariji s obzirom na činjenicu da je kalcijum mineral koji jača kosti.

Međutim, ako preterano konzumirate kalcijum, DRI kaže da između 2.000 i 2.500 miligrama UL dnevno, u zavisnosti od vaše dobi, vaše telo može da bude dovedeno u opasnost od razvoja hiperkalcemije.

Mučnina

Mučnina i povraćanje su simptomi koji se javljaju kod prekomernog unosa vitamina D i hiperkalcemije.

Republika

Foto: pexels.com

Umorna žena

 

Umor

Unošenje previše vitamina D  u organiza može da rezultira osećajem umora, koji je takođe povezan sa hiperkalcemijom.

Razdražljivost

Razdražljivost je takođe čest simptom hiperkalcemije i uzimanja previše vitamina D. Ako je to nešto što redovno osećate dok uzimate suplemente ovog vitamina, možda je vreme da obratite pažnju na ​​svoju potrošnju vitamina D i obezbedite tako racionalan unos ovog vitamina, piše Eat This.

Bubrežni kamenac

Na kraju, jedna od najvećih nuspojava hiperkalcemije je razvoj bubrežnih kamenaca. Istraživanje objavljeno u časopisu „The New England Journal of Medicine“ otkrilo je da se, kad se u telo unese više kalcijuma, oko 2.100 miligrama dnevno, s umerenim količinama vitamina D, rizik od razvoja bubrežnih kamenaca značajno povećava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading