PREPOROD ZA SVEGA MESEC DANA! Evo zašto treba jesti isključivo prezrele banane!

Autor:

Lifestyle

31.08.2021

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banana ima neverovatne zdravstvene benifite, ali trebalo bi znati da što više tamnih tačkica na sebi ima odnosno što je zrelija da je zapravo sve zdravija i zdravija.

Republika

Foto: Photo by Eva Blue on Unsplash

Što zrelija, banana je i zdravija

Evo kako one deluju na organizam.

Banane sadrže kalijum, vitamin A, vitamin B, vitamin C, ukupne ugljene hidrate, dijetetska vlakna, proteine i gvožđe. Šećeri koji se nalaze u bananama su prirodni. Glukoza, fruktoza i saharoza su dobri šećeri za konzumiranje. Takođe imaju značajan nivo dopamina i katehina, koji deluju kao antioksidanti.

Snižavaju krvni pritisak

Kalijum je poznat po svojoj sposobnosti snižavanja krvnog pritiska.

To čini uravnotežavanjem efekata soli. Telu je potrebna ravnoteža natrijuma i kalijuma kako bi krvni pritisak bio na zdravom nivou.

Utiču i na raspoloženje i pamćenje

Banane su možda najsavršenija hrana za mozak na svetu.

Snabdevajući mozak hranljivim materijama neophodnim za pravilno neurološko funkcionisanje, banane pomažu mozgu da reguliše raspoloženje i apetit, a istovremeno podržavaju važne kognitivne funkcije poput fokusa i pamćenja.

Štite srce

Foto: pixabay.com

Birajte prezrele banane

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 koji se nalaze u bananama odlični su za zdravlje srca. Potrošnja kalijuma od 4.069 mg dnevno direktno je povezana sa 49% manjim rizikom od ishemijske bolesti srca, u poređenju sa onima koji su konzumirali samo oko 1.000 mg.

Banane takođe smanjuju šanse za moždani udar! Pošto su banane dobar izvor vlakana, kalijuma i vitamina C, odličan su izbor hrane za one sa dijabetesom.

Pokazalo se da dijete bogate vlaknima poboljšavaju nivo insulina, što banane čini odličnim izborom. Međutim, ugljene hidrate koji se nalaze u bananama potrebno je pažljivo zabeležiti.

Poboljšavaju varenje

Banane imaju sposobnost borbe protiv žgaravice, dijareje i zatvora. To je zato što su laka za varenje. Međutim, takođe treba napomenuti da 1% onih koji pate od refluksa kiseline smatraju da banane pogoršavaju problem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading