BANANE U SLUŽBI MRŠAVLJENJA: Da li ovo voće zaista pomaže pri gubitku kilograma?!

Autor: Republika

Lifestyle

25.12.2020

12:47

Banane su zaista višenamensko voće. Možete ih ispeći i napraviti hleb, poređati na palačinke, umočiti u čokoladu i napraviti od njih sladoled. Pored toga, oni su i laka, prenosiva grickalica puna vitamina i minerala za vas.

Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ali, postavlja se pitanje da li su banane dobre za gubitak kilograma? Ipak one sadrže popriličan udeo šećera i ugljenih hidrata.

Ispostavilo se da definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu, a da se ne brinete da ćete pokvariti svoj plan mršavljenja.

Banane su veoma hranljive i pomažu organizmu na različite načine. One su zaista pune kalijuma – oko 375 miligrama po banani.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

– Ovaj mineral deluje u saradnji s natrijumom, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u telu – kaže Tamsin Jordan, nutricionista, koji dodaje da povećanje unosa kalijuma može pomoći snižavanju krvnog pritiska.

Banane su prepune vitamina C koji pomaže imunološkom sistemu tela

– Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože – kaže Jordan.

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite zelene banane, vaša creva mogu i te kako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentan skrob.

pexels.com
Foto: Ilustracija

Hranljiva vrednost

Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Takođe je bogata vitaminima i mineralima, poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina C i folata.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

– Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za mršavljenje – tvrdi Jordan.

Voće može biti odlična hrana za mršavljenje.

– Umesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte. Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer ishrana nikada nije toliko jednostavna  – objašnjava Jordan.

Slatki ukus ovog voća zadovoljava žudnju za šećerom

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osećate sitim, prenosi Women's Health.

Kada pričamo o užini, Jordan preporučuje konzumiranje hrane u paru. NJen stručni savet glasi: uparite hranu koja sadrži ugljene hidrate s onom koja je bogata proteinima ili zdravim masnoćama. Dakle, u slučaju banana, dobra opcija je da ih spojite sa kikiriki puterom.

Komentari (0)

Loading