AGRONOM UPOZORAVA: Obratite pažnju, ako lubenica ima OVO na kori puna je HEMIJE!

Autor: Republika

Lifestyle

18.08.2021

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sada je pravo vreme za lubenice, sočne su i slatke, a cena im je konačno pristojna, međutim mnogi greše u odabiru ne znajući da i ova poslastica može biti puna hemije.

Foto: pixabay.com

I lubenica može da sadrži nitrate

Lubenice mogu da sadrže nitrate, odnosno hemiju koja se dodaje kako bi plod što pre sazreo. Problem je kada ova hemija prodre u voće, tada postaje opasna po zdravlje

Agronom Vladimir Vikulov objasnio za ruske medije kako da izbegnete kupovinu voća sa visokim sadržajem opasnih nitrata.

Najčešće se primerci lubenica sa povećanom koncetracijom nitrata prodaju na početku sezone, ali ima ih i u avgustu i septembru. Ova hemija se nalazi u mineralnim đubrivima koji se obilato koriste kako bi se pospešilo sazrevanje i rast lubenica i dinja.

Foto: pixabay.com

Lubenica koja nije zatrovana ima glatku koru

Visoka koncentracija nitrata je štetna za ljude, jer može da dovede do trovanja, a Vikulov je otkrio i kako da znate da li je lubenica nakljukana hemijom, prenosi Alo.

Prema njegovim rečima, kvalitetna lubenica koja nije "zatrovana" ima glatku površinu. Grudvasta kora trebalo bi da upozori kupca, jer je to jedan od znakova visoke koncentracije nitrata, objasnio je Vikulov.

- Grudvice na lubenici ukazuju na to da ima dovoljno razvijenu koru, a kada se preseče biće mnogo deblja nego obično. Takva kora ukazuje na visok sadržaj nitrata - upozorio je agronom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading