ČUDESNI RUSKI NARODNI LEKOVI OD MALINE: Ukusno voće umesto skupih lekova

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

15.07.2021

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski narodni travari od davnina cene i koriste plod i list maline za tretiranje mnogih zdravstvenih tegoba. Saznajte zašto.

RepublikaFoto: printskrin
Čudesna biljka sa magičnim lekovitim svojstvima

Listovi maline sadrže askorbinsku kiselinu, koja deluje slično aspirinu i pomaže u lečenju prehlade. Prava su riznica vitamina C, E i K, kao i joda, mangana, tanina i folne kiseline, koja pomaže ženama da zatrudne.

Listovi takođe sadrže flavonoide, koji mogu da zaustave krvarenje i ubrzaju zarastanje rana. Za pripremu narodnih lekova možete koristiti i sok koji ste iscedili iz svežeg lišća. Plodovi maline ističu se visokom koncentracijom antioksidanata, koji sprečavaju oštećenje telesnih ćelija i zaustavljaju proces starenja. Bogati su vitaminima C, E, B3, B5, kao i mineralima magnezijumom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem i cinkom. Malina svoj miris duguje ketonima, koji povećavaju sekreciju želudačnog soka, žuči, pljuvačke i podstiču apetit, a elaginska kiselina, koju ovo voće sadrži, ima sposobnost da reguliše krvni pritisak. U pripremi narodnih lekova možete koristiti sveže, smrznute ili sušene maline.

Čudotvorni čaj od listova maline

Kašičicu suvog lišća od maline prelijte čašom ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta i procedite. Čaj možete zasladiti medom. Pijte najviše dve šolje čaja dnevno. Ovaj narodni lek pomaže kod angine i bronhitisa, jača imuni sistem i poboljšava funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Osim toga, odličan je saveznik u borbi protiv stresa i nervne napetosti, a ako njime ispirate usta, ublažiće tegobe kod bolesti desni i usne šupljine. Ako ga istovremeno pijete i utrljavate u koren kose, zaustavićete opadanje i pospešiti njen rast. Ako pijete čaj od lišća maline za vreme PMS, ublažićete bol i smanjiti krvarenje, a pomaže i kod ginekoloških bolesti i upala.

Melem od lišća maline

Iscedite sok iz svežeg lišća maline i pomešajte ga sa četiri puta više vazelina ili maslaca. Ovaj melem pomaže kod modrica, kožnih infekcija, rana, suve kože, psorijaze, ekcema, ali i kod reume.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mala kućna apoteka u jednoj voćki

Čaj od maline protiv prehlade

Sipajte čašu plodova maline u veću teglu, prelijte litrom ključale vode, poklopite, teglu umotajte peškirom i ostavite da se čaj ohladi do temperature tela. Procedite i pijte kao lek protiv prehlade. Ako ga koristite kao inhalaciju, ovaj narodni lek od maline će efikasno očistiti disajne puteve i smanjiti sekreciju iz nosa.

Maline s mlekom i medom

Čašu mleka zagrejte dok ne prostruji, pa njime prelijte dve kašike svežih ili smrznutih malina. Poklopite, ostavite da se prohladi i dodajte kašiku meda. Ovaj narodni lek snižava temperaturu i pomaže kod suvog kašlja i bola u grlu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ukusno i lekovito

Čaj od maline i lipe

Pomešajte po kašiku šušenih malina i cveta lipe, stavite u veću teglu i prelijte sa 300 ml vode. Poklopite, umotajte u peškir i ostavite da se potpuno ohladi. Procedite i pijte po šolju ovog čaja ujutro i uveče. Ovaj narodni lek ne samo da pomaže kod akutnih respiratornih virusnih infekcija već se preporučuje obolelima od gnojne angine i laringitisa.

Eliksir od maline protiv gripa

Sastojci:

  • 2 kašike origana
  • 50 g sušenih malina
  • 2 kašike majčine dušice
  • 2 kašike cveta kamilice
  • 500 ml votke

Priprema:

Osušeno lekovito bilje i maline sipajte u odgovarajuću staklenu posudu, pa prelijte votkom. Zatvorite je i ostavite na tamnom mestu dve nedelje. Nakon toga procedite i uzimajte po 10 kapi ovog eliksira u čaju tri puta dnevno, u sezoni gripa i epidemija, ali i kod akutnih oboljenja disajnih puteva.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading