OBRATITE PAŽNJU ŠTA JEDETE: Ovu hranu NE TREBA uzimati tokom leta!

Autor: Republika

Lifestyle

06.07.2021

20:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je hrana u pitanju, pored toga što je potrebno da unosite različite namirnice da biste organizmu obezbedili potrebne proteine, vlakna, ugljene hidrate, takođe treba da znate da nije preporučljivo jesti istu hranu tokom različitih godišnjih doba.

RepublikaFoto: Photo by Kevin McCutcheon on Unsplash
Foto: Ilustracija

Naime, dok nam je zimi potrebna jača i kaloričnija hrana, leti organizam ipak ne treba da opterećujemo na taj način. Stručnjaci zato savetuju da se tokom toplog vremena ograniči upotreba nekih namirnica da biste eliminisali rizik od trovanja i nadimanja.

Osnovna preporuka je da se smanji unos kalorija, a Tetka Saveta vam donosi koju hranu da ipak izbegavate...

RepublikaFoto: pixabay.com

1. Boranija

Mada se misli da je ovo povrće veoma zdravo, činjenica je da 100 g sadrži oko 15 odsto naše dnevne potrebe za solju, koja inače zadržava tečnost u telu. Ova pojava tokom toplog vremena može izazvati veoma neprijatne posledice, među kojima su nadimanje i osećaj težine, što je mnogo teže podneti kada je vrućina.

RepublikaFoto: printskrin

2. Suši

Ovo je jedno od najopasnijih jela tokom leta jer na visokim temperaturama sirova riba može brzo da se pokvari, a i rizik od razvoja salmonele je ogroman.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Kafa i napici sa kofeinom

Leti stručnjaci preporučuju da ograničite unos kafe i napitaka od nje jer oni mogu da izazovu dehidrataciju. Kafa takođe utiče i na rad srca, koje tokom vrelih letnjih dana ionako otežano radi.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

4. Dimljeno meso i kobasice

Ove namirnice same po sebi nisu naročito korisne i telo ih teže vari od voća, povrća i žitarica. Osim toga, nakon njihove konzumacije više smo žedni. Treba da imate na umu da tokom letnjih meseci naše telo gubi dosta tečnosti, koja mora postepeno da se nadoknađuje da bi se izbegla dehidratacija.

RepublikaFoto: pixabay.com

5. Začini

Previše začinjena hrana jeste ukusnija, međutim, začini u velikoj meri mogu zagrejati metabolizam, a kao posledica javiće se čest osećaj gladi.

RepublikaFoto: pixabay.com

6. Sosovi

Sosovi sadrže veliku količinu kalorija, što dovodi do jačeg trošenja energije da bi se sagorele, pa je preporučljivo izbegavati ih leti. Ukoliko baš morate da ih jedete, napravite ih sami.

RepublikaFoto: pixabay.com

7. Brza hrana

Ova vrsta hrane se ne preporučuje, i to ne samo leti već je ne bi trebalo jesti uopšte. Ukoliko konzumirate brzu hranu tokom leta, može doći do nadimanja, problema s varenjem, ali i do povećanja težine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading