SEDAM SAVETA KAKO DA IZABERETE SLATKU LUBENICU!

Autor: Republika

Lifestyle

24.06.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo povrće je gotovo svima omiljeno, međutim, uvek postoji dilema prilikom kupovine da li smo se odlučili za dovoljno sočan i ukusan plod.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tetka Saveta vam donosi sedam načina kako da znate da je lubenica dobra, sočna i slatka i pre nego što je isečete.

Pre svega, napominjemo vam da je bolje da ovo povrće ne kupujete van njegove sezone, koja traje od juna do avgusta.

Lubenica mora biti teška


Kad podignete lubenicu, onda ne sme da bude prelagana. Naime, zrela lubenica mora da bude one težine kako ste očekivali ili čak teža. Možda vam se ovo čini kao neodređen savet, ali kada je podignete, biće vam jasno o čemu govorimo.

Žut trag stajanja

RepublikaFoto: pixabay.com

Pogledajte koje je boje mrlja na lubenici jer je to deo na kom je ovo povrće ležalo na zemlji. Ovaj trag mora da bude tamnožut ili narandžast. Naime, ukoliko je mrlja bela ili svetla, ne uzimajte lubenicu jer je to znak da nije dovoljno zrela.

Okrugla lubenica

Za razliku od ovalnih lubenica, koje su češće vodenaste, okrugle su slatke i ukusne, te se uvek odlučite upravo za ovakav oblik.

Smeđi tragovi

Većina ljudi će uraditi upravo suprotno i uzeti lubenicu koja nema smeđe mrežaste tragove po sebi. Međutim, što više takvih tragova lubenica ima, to su joj više puta pčele došle na deo za oprašivanje. Treba da znate da što je više puta biljka oprašena, to će biti slađa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ostatak stabljike

Uvek birajte lubenicu na kojoj je ostatak smeđ. Naime, ovakva boja upućuje na to da je povrće zrelo. S druge strane, zeleni ostatak stabljike znači da lubenica nije dovoljno zrela i da neće biti ukusna.

Kucajte po lubenici

Sigurno ste viđali ljude u prodavnici i na pijaci koji kucaju po lubenicama i pitali se zašto to čine, ali vam napominjemo da je ovo vrlo pouzdana metoda da otkrijete da li je povrće dovoljno zrelo. Ukoliko kucnete po donjem delu lubenice i čujete dublji šupalj zvuk, lubenica je zrela. Nasuprot tome, zvuk nezrele ili prezrele lubenice će zvučati tupo.

Boja

Lubenica mora biti izraženih boja. Zelene linije treba da budu tamnozelene, dok blede linije moraju biti kremastožute. Naravno, nesvesno će nas uvek privući sjajne lubenice, ali ako se presijavaju, to uglavnom znači da su nedozrele.

Ženska ili muška

Lubenice koje imaju veliki cvet, kružić, rupicu na dnu, odnosno ženske, okruglaste su i slađe od muških, koje su izduženije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading