MESO I KROMPIR NE GOJE! Kako da kombinujete ove dve namirnice, bez brige da ćete se UDEBLJATI

Autor:

Lifestyle

09.05.2021

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko i vi pripadate delu populacije kojem su omiljene namirnice krompir i meso, a razmišljate da li bi to moglo negativno da se odrazi na vašu kilažu, imamo dobru vest za vas.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zapravo je samo bitno kako pripremate krompir i meso. Krompir je zapravo zdrava namirnica, ali ukoliko ga spremate kao pomfriti ili pržite, ta svojstva se gube. 

Ipak, ukoliko ga kuvate ili pečete, on zadržava svoja zdrava svojstva i u tom slučaju ukus možete obogatiti dodavanjem maslinovog ulja i sa malo soli. Kada je reč i o ovoj namirnici, veoma je bitna umerenost, krompir i meso možete jesti zajedno, ali gledajte da to bude u umerenim količinama, a ukoliko ste već rešili da se dobro najedete birajte ovu kombinaciju za ručak. 

Za zdravlje srca

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 zajedno sa manjkom trans masti podržavaju zdravlje srca. Krompir sadrži značajne količine vlakana koje pomažu da se smanji ukupna količina lošeg holesterola u krvi, a samim tim i da se smanji rizik od srčanih oboljenja.

Zapaljenja

Kolin je bitan hranljivi sastojak koji se može naći u krompiru, pomaže kod sna, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Pored toga, pomaže i da se održi struktura celularne membrane, pomaže u prenosu nervnih impulsa i asistira u apsorpciji masti, ali u smanjuje hronična zapaljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Podstiče varenje

Zbog svog visokog sadržaja vlakana, krompir pomaže kod zatvora i pomaže redovnu stolicu koja za ishod ima zdrav probavni trakt.

Dobar je za kožu

Vitamin C i kompleks vitamina B, kao i minerala kao što su kalijum, magnezijum, fosfor i cink, odlični su za kožu. Osim toga, pulpa koja se može dobiti iz mrvljenog sirovog krompira, pomešana sa medom, može da funkcioniše odlično u pakovanjima za kožu i lice. Ovo čak i pomaže da bi se izlečile bubuljice i fleke na koži. Takođe, ukoliko se ova pulpa nanosi na opekotine, može obezbediti brzo olakšanje i brže isceljenje.

Visok krvni pritisak

Uzimajući u obzir da se visko krvni pritisak, može pojaviti iz brojnih razloga, koji uključuju dijabetes, tenziju, loše varenje, disbalans hranljivih materija, sadržaj hrane koju jedemo i slično, potrebni su različiti vidovi lečenja. Srećom, krompir može pomoći kod mnogih potencijalnih uzroka, kao na primer, kod tenzije.

Može pomoći i kod loše probave, s obzirom na to da sadrži dosta vitamina C i vlakana u sebi, ali bi trebalo da se izbegava, ukoliko je visok krvni pritisak rezultat dijabetesa. Vlakna pomažu u smanjenju LDL holesterola i poboljšavaju funkcionisanje insulina u krvi, što zatim snižava visok krvni pritisak. Ovo se dešava zbog direktne veze između krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading