Ukusan obrok može odstojati dva-tri dana u frižideru: EVO KAKO DA RIBA OSTANE SVEŽA!

IZVOR: Republika

sreda, 7. 4. 2021.| 09:20

0

Ako ste pomislili da je dovoljno staviti zamotanu ribu na policu frižidera do sutra, prevarili ste se... I najsvežija riba vidno će propasti nakon noći provedene na tri stepena Celzijusa, što je temperatura u najvećem broju kućnih frižidera.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Riba je ukusna i zdrava namirnica, ali i lako kvarljiva. Najbolje je pripremiti i pojesti je odmah nakon što ste je kupili ili ulovili, ali često nismo u takvoj prilici i moramo je staviti na neko vreme u frižider. Sveža riba se u frižideru prosečno može održati dva dana.

Pritom se nemasna riba (brancin, list, iverak...) bolje održava u frižideru, pa ćete imati još dan više. Za masnu ribu (pastrmka, losos, tuna, skuša...) imaćete dan manje, a onu vrlo masnu, kao što su srdele, najbolje je pripremiti odmah, bez odlaganja.

PAD KVALITETA

Naravno, nemojte misliti da će se riba pokvariti, međutim, budite sigurni da će joj se kvalitet osetno i vidljivo srozati.

Ovo su saveti koji vam mogu pomoći da ribu sačuvate u boljem stanju.

Neophodan sastojak jeste led. Položite li filetiranu ili očišćenu celu ribu na led, to znači da ćete je čuvati na temperaturi od nula stepeni, na kojoj može zadržati svežinu i do četiri dana. Upravo je to razlog zbog kog je riba u ribarnicama izložena na hrpama leda. Treba paziti na još nešto, osnovno je da su vam, kad radite sa sirovom ribom, ruke čiste, kao i sav pribor i površine.

Nadalje, riblje meso mora biti suvo. Bakterije krive za kvarenje uspevaju najbolje u vlazi. Dakle, što je meso vlažnije, to će brže propadati. Na tu činjenicu se nadovezuje pravilo da riblje filete uvek spremate u jednom sloju, ako su složeni jedan preko drugog, pojačano su izloženi vlazi iz drugih fileta, što je posebno dobra okolina za bakterije.

Pored toga, ribu treba dobro pokriti, vazduh u frižideru je suv i, premda ne želite suvišnu vlagu na ribljem mesu, ne želite ga ni previše isušiti.

Vratimo se, zakratko, na početak.

Ribu treba filetirati i oprati hladnom vodom tako da isperete sve ljuskice i druge ostatke. Kod sečenja imajte na umu da veći komadi ribe bolje čuvaju svežinu u frižideru od malih. Za ispiranje koristite najhladniju vodu iz slavine. Nikada ne perite ribu vrućom ili mlakom vodom jer oštećuje osetljivo meso. Na kraju, filete pažljivo osušite papirnim ubrusom.

pixabay.com
Ni zamrzavanje nije loša opcija

Ako ribu želite da sačuvate duže vremena, možete je zamrznuti. Mnoge vrste riba prirodno žive u hladnoj vodi, pa stavljanje u zamrzivač suštinski neće biti toliko velika promena za riblje meso, kao što je za pileće ili goveđe. Ne zaboravite samo na kesi u koju stavljate ribu da napišete datum zamrzavanja. Najduži rok zamrzavanja ne bi trebalo da pređe šest meseci (kod lososa i pastrmke četiri).

NEKOLIKO OPCIJA

Idealno bi bilo staviti sve u jednom sloju na rešetkasti stalak za hlađenje koji može stati u veliki tiganj. Potom tiganj napunite ledom, pazeći da je gornji nivo leda ispod ribe i da je ne dodiruje. Zatim sve zajedno treba čvrsto prekriti aluminijskom ili plastičnom folijom i staviti na dno frižidera. Ako ribu tako čuvate duže od jednog dana, ne zaboravite izliti otopljenu vodu i staviti novi led.

Ako nemate pomenuti stalak, ribu položite u jednom sloju u kesice iz kojih ste istisnuli sav vazduh. Važno je da se mogu čvrsto zatvoriti. Stavite ih na metalni poslužavnik ili u drugu prikladnu posudu na kesice ispunjene ledom, pa preko kesica s ribom stavite još leda u kesicama. Tako ćete postići najnižu moguću temperaturu na kojoj se riba neće smrznuti, a zadržaće svežinu. Led nikada ne sme direktno dodirivati ribu.

Kod sečenja imajte na umu da veći komadi ribe bolje čuvaju svežinu u frižideru od malih.

ČUDESNI RECEPT za čišćnje arterija i bolji rad mozga: Napitak od dve namirnice koje imate u kuhinji
ČUDESNI RECEPT za čišćnje arterija i bolji rad mozga: Napitak od dve namirnice koje imate u kuhinji
0
POKLANJAMO SRPSKI KUVAR! SUPERSAVETI ZA ČUVANJE NAMIRNICA: Osušite voće i povrće prirodnim putem
POKLANJAMO "SRPSKI KUVAR"! SUPERSAVETI ZA ČUVANJE NAMIRNICA: Osušite voće i povrće prirodnim putem
0

KOMENTARI 0


OBRATITE PAŽNJU ŠTA JEDETE: Ovu hranu NE TREBA uzimati tokom leta!
OBRATITE PAŽNJU ŠTA JEDETE: Ovu hranu NE TREBA uzimati tokom leta!
0
Kulinarski stručnjak otkriva gde pravimo grešku: OVE ZAČINE DRŽIMO U ORMARIĆU, A TAMO IM NIJE MESTO!
Kulinarski stručnjak otkriva gde pravimo grešku: OVE ZAČINE DRŽIMO U ORMARIĆU, A TAMO IM NIJE MESTO!
0
NIKADA NIJE JEO IZ OKRUGLIH TANJIRA: Tesla je UVEK jeo dva puta dnevno, a ljudima je stalno govorio JEDNU stvar u vezi sa ishranom!
NIKADA NIJE JEO IZ OKRUGLIH TANJIRA: Tesla je UVEK jeo dva puta dnevno, a ljudima je stalno govorio JEDNU stvar u vezi sa ishranom!
0
POSLE JELA NEMA KUPANJA: Ove NAMIRNICE ne treba da jedete pre PLIVANJA!
POSLE JELA NEMA KUPANJA: Ove NAMIRNICE ne treba da jedete pre PLIVANJA!
0
IMATE PROBLEME SA SINUSIMA? Uz pomoć ovih prirodnih lekova rešićete se svih muka!
0

IMATE PROBLEME SA SINUSIMA? Uz pomoć ovih prirodnih lekova rešićete se svih muka!

ŽENA KOJA ZNA DA JE NAJBOLJA: Ovaj znak horoskopa traži samo savršenstvo!
0
ŽENA KOJA ZNA DA JE NAJBOLJA: Ovaj znak horoskopa traži samo savršenstvo!
NOVI HIT MELEM ZA BRZO SKIDANJE MASNIH NASLAGA: Recept od samo tri sastojka KOJI BRIŠE KILOGRAME ALI TO NIJE SVE!
0
NOVI HIT MELEM ZA BRZO SKIDANJE MASNIH NASLAGA: Recept od samo tri sastojka KOJI BRIŠE KILOGRAME ALI TO NIJE SVE!
POKLANJAMO SRPSKI KUVAR! SUPERSAVETI ZA ČUVANJE NAMIRNICA: Osušite voće i povrće prirodnim putem
Ishrana

POKLANJAMO "SRPSKI KUVAR"! SUPERSAVETI ZA ČUVANJE NAMIRNICA: Osušite voće i povrće prirodnim putem

Republika

 - četvrtak, 29. 7. 2021. u 21:15 0

Uz najnoviji dodatak "Srpski kuvar", koji izlazi svakog petka uz Srpski telegraf, očekuju vas sjajni recepti koji će zadovoljiti svačije...

ČUDESNI RECEPT za čišćnje arterija i bolji rad mozga: Napitak od dve namirnice koje imate u kuhinji
Ishrana

ČUDESNI RECEPT za čišćnje arterija i bolji rad mozga: Napitak od dve namirnice koje imate u kuhinji

Republika

 - četvrtak, 29. 7. 2021. u 15:05 0

Najbolji način da maksimalno smanjite rizik od srčanog i moždanog udara je da održavate svoje arterije "čistim" i "prohodnim", odnosno...

REZULTAT VIŠEGODIŠNJEG ISKUSTVA IZ OBLASTI INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA: Tim Systems smanjuje klijentima troškove poslovanja!
Hi-tech

REZULTAT VIŠEGODIŠNJEG ISKUSTVA IZ OBLASTI INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA: "Tim Systems" smanjuje klijentima troškove poslovanja!

Republika

 - četvrtak, 29. 7. 2021. u 14:57 >> 14:50 0

Kroz svakodnevni rad i usavršavanje u raznim informacionim tehnologijama stručni tim ove kompanije je zajedničkim radom stekao veliko...

TAJNI DREVNI RECEPT: Uklonite dlačice iznad usana na prirodan način
Žena

TAJNI DREVNI RECEPT: Uklonite dlačice iznad usana na prirodan način

Republika

 - četvrtak, 29. 7. 2021. u 13:10 0

Sve što treba da uradite je da odvojite malo vremema da odradite ovaj gotovo besplatan tretman da bi brčići nestali, a koža će vam biti...

SVAKI HOROSKOPSKI ZNAK IMA SVOJU KARMU: Otkrijte kakva sudbina vas čeka!
Horoskop

SVAKI HOROSKOPSKI ZNAK IMA SVOJU KARMU: Otkrijte kakva sudbina vas čeka!

Republika

 - četvrtak, 29. 7. 2021. u 12:20 0

Svaki horoskopski znak ima svoju karmu.

Za popularna letovališta traži se mesto više
Za popularna letovališta traži se mesto više
0

Pola letnje sezone je prošlo i ako je suditi po broju putnika koje su ove godine sve turističke...

IDEMO NA VRH: Mountain Music Fest ponovo na Divčibarama
IDEMO NA VRH: Mountain Music Fest ponovo na Divčibarama
0

Na trodnevnom MMF-u, od 13. do 15. avgusta, nastupiće Tkač, Ida Prester, Stereobanana, z++, Lost...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 30. 7. 2021.