NAPRAVITE SAMI PIRINČANO MLEKO! Snižava holesterol, a jeftinije je i zdravije od kupovnog
Pirinčano mleko jedno je od najpoznatijih biljnih mleka, a zahvaljujući nutrijentima, pogodno je za osobe sa povišenim holesterolom, one koji žele da izgube višak kilograma ili nisu tolerantni na laktozu
Foto: youtube.com/printscreenOno što je najbolje od svega jeste to što ga možete napraviti i sami.
Sastojci:
¾ šolje belog pirinča dugog zrna (možete koristiti i smeđi pirinač, ali beli daje bolji ukus i boju)
1 očišćena urma (umesto urme možete koristiti med, javorov ili agava sirup)
½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)
2 kašičice kakao praha za “čokoladno mleko” (opciono)
¼ svežeg bobičastog voća za “voćno mleko” (opciono)
Način pripreme:
1. Prelijte pirinač vrelom (ali ne ključalom) vodom (toliko da prekrije pirinač) i ostavite da odstoji dva sata. Pirinač će omekšati, ali će i dalje biti sirov. Iscedite vodu i prespite u blender.
3. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodajte još jednu ili dve urme.
4. Sipajte smesu u veću posudu prekrivenu gazom ili kuhinjskom krpom, kako biste iscedili mleko i odstranili pulpu.
5. Tako dobijeno mleko sipajte u posudu s poklopcem i spremite u frižider.
6. Pirinčano mleko može da stoji do pet dana, a koristi se za napitke (kafa ili smuti), za prelive ili u poslasticama.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)