Kako do sočne, ukusne i ravnomerno ispečene torte: 10 TRIKOVA POSLASTIČARA KOJE ODMAH MORATE ZAPISATI!

Autor:

Lifestyle

09.03.2021

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesionalni poslastičari imaju trikove zbog kojih sve što spreme bude fantastično, a torte ne samo da su preukusne već izgledaju kao iz bajke.

Foto: Photo by Marta Dzedyshko from Pexels
Foto: Ilustracija

Torte su ukras trpeze, način da dragim ljudima pokažemo koliko nam je stalo tako što ćemo uz puno ljubavi i truda napraviti "komplikovanu" i lepo ukrašenu poslasticu.

Dobri poslastičari reći će vam da je tajna savršene torte u dobrom patištpanju, a iako on deluje jednostavno, mnogo toga možete da "zabrljate" ako se ne pridržavate njihovih saveta.

Nejednako ispečena torta, ili patišpanj koji se neravnomerno podigao i ispupčio, pa čak i kuhinjska katastrofa zvana patišpanj koji se zalepio za kalup i iskidao dok ste ga vadili, sve ovo može da se desi ako ne pazite dok spremate ovo testo, piše Mondo. Pratite savete i biće ukusno, sočno i ravnomerno raspečeno, zaboravite suv ili zagoreo patišpanj!

Foto: Photo by cottonbro from Pexels
Foto: Ilustracija

1. Koriste kuhinjsku vagu

Pečenje je "egzaktna nauka" i ne možete odokativno da pravite patišpanj kada su u pitanju recepti za tortu. Premalo ili previše nekog sastojka uticaće i na ukus, i na teksturu kore za tortu.

2. Izvade sastojke iz frižidera

Recepti za torte najbolje uspevaju ako ste izvadili i jaja, i maslac iz frižidera najmanje pola sata pre mešenja. Hladni sastojci remete ravnotežu recepta. Jaja na sobnoj temperaturi biće vazdušastija, a maslac kremast.

3. Proseju brašno

Ne možete brašno za tortu istresti direktno iz kese ili tegle i očekivati da dobijete lep patišpanj. Obavezno ga prosejte makar kroz sitnu cediljku. Neprosejano brašno ne nosi samo rizik grudvica, već i pogrešne količine brašna u receptu.

4. Znaju kako se testo muti

Nije svejedno šta ćete prvo pomešati s čim. Bilo da radite varjačom ili mikserom, torte se mute nežno, jer će previše pokreta razviti gluten u brašnu zbog čega će testo biti tvrdo i gumenasto.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

5. Koriste kalup prave veličine

Nije bez razloga u receptu za tortu istaknuto koliki bi pleh ili kalup trebalo da koristite. Premali će dovesti do torte koja se možda neće ispeći u sredini i iscureće, a preveliki do previše tanke kore koja može da zagori.

6. Podmažu kalup maslacem

Ako imate neprijanjajući kalup, ili mislite da ste prebrinuli posao sa papirom za pečenje, varate se. Maslac vrši višestruku funkciju pri pečenju torte. Omogućava da se ona lakše izvadi iz kalupa, ali to je tek početak priče. Prava količina maslaca čini da se spoljašnja kora lepo zapeče i dobije zlatnu boju. Ako uopšte ne stavite maslac, rizikujete da se torta prepeče i osuši na ivicama. Znajte i da previše maslaca može učiniti da torta zagori. Premažite tankim slojem i nemate šta da brinete.

7. Peku u sredini zagrejane rerne

Nemojte umutiti testo i onda se setiti da upalite rernu. Neka se ona dobro zagreje dok radite s testom, i kalup stavite na centralnu rešetku. Testo će se ispeći ravnomerno. Sačekajte da testo počne da se podiže, i na pola pečenja brzo otvorite rernu i zarotirajte ga, tako da budete sigurni da se svaki deo torte pekao i bliže grejaču, i bliže vratima rerne.

RepublikaFoto: Photo by cottonbro from Pexels
Foto: Ilustracija

8. Ne otvaraju rernu

Trenutak koji smo malopre pomenuli, kada ćete zarotirati kalup, jedini je put kada vam je dozvoljeno da otvorite rernu i zavirite unutra. Ako to prečesto radite da biste proverili patišpanj, temperatura u rerni se spušta i torta "propada" u centru.

9. "Skidaju" pet minuta pečenja

Pet minuta pre kraja pečenja po receptu, možete izvaditi patišpanj i brzo ga bocnuti čačkalicom. Ako izađe suva, vadite ga, gotov je!

10. Ne pipaju tortu dok je vruća

Miris patišpanja koji se tek ispekao je čaroban i osetićete želju da odmah počnete da sečete. Ni slučajno! Profesionalni poslastičari izruče tortu na žicu za hlađenje peciva. Tako se hladi i odozgo, i odozdo i nećete dobiti patišpanj koji je na dnu gnjecav od pare. Tek kada je potpuno hladna, smete da je sečete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading