REVOLUCIONARNI VID TERAPIJE U TIRŠOVOJ! Spas za alergične na mleko i mlečne proizvode!

Autor: Tanjug,Republika

Lifestyle

03.01.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom pandemije kovida-19, Alergološka dnevna bolnica Univerziteske dečje klinike u Tiršovoj ni jednog trenutka nije prestajala sa radom, a u prilog tome ide i činjenica da su prvi put u Srbiji na toj klinici primenjene nove alergološke terapije.

RepublikaFoto: printskrin/youtube.com
Marina Atanasković Marković

Prvi put su kod nas urađene desenzibilizacije na citostatike (metotreksat, temozolomid) i biološku terapiju (adalimumab), kao i imunoterapija mlekom, kaže načelnik službe za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, pedijatar-alergolog prof. dr Marina Atanasković-Marković.

- Desenzibilizacija predstavlja oblik lečenja u kojem se daju progresivno povećavajuće doze leka osobama (deci) koje su razvile alergiju na dati lek u cilju redukovanja ili eliminacije alergijskog odgovora - objašnjava dr Atanasković-Marković.

 

Kome znači desenzibilizacija?

- Desenzibilizacija je veoma značajna za pacijenate koji su prinuđeni da primaju lekove na koje su razvili alergijsku reakciju, a adekvatne zamene za njih nema. Za razliku od drugih vrsta imunoterapije, desenzibilizacija indukuje privremeno stanje tolerancije na lek koja se može održavati samo kontinuiranim davanjem leka odgovornog za alergijsku reakciju - kaže dr Marina Atanasković-Marković.


Navodi da su oni u Tiršovoj među prvima u Evropi započeli desenzibilizaciju na biološku terapiju i citostatike u dečjem uzrastu.

- Takođe smo uspešno uradili i prvu imunoterapiju mlekom, kod osmogodišnjeg dečaka uzrasta koji je imao perzistetnu alergiju na proteine kravljeg mleka - ističe dr Atanasković-Marković.

Imunoterapija je trajala šest nedelja i sada dete toleriše i mleko i mlečne proizvode.

Uskoro će završiti i drugu imunoterapiju mlekom kod dečaka uzrasta tri godine koja će trajati oko 18 nedelja.

Imunoterapija hranom se radi kod dece koje imaju, stručnim jezikom rečeno, perzistetnu IgE posredovanu alergiju na mleko, jaja ili kikiriki.

- Cilj imunoterapije hranom je da se indukuje specifična alergen imunotolerancija, da se spreči razvoj novih alergijskih senzibilizacija, da se spreči progresija bolesti i da se modifikuje osnovna bolest, jer je imunoterapija bazirana na etiologiji bolesti - kaže dr Marina Atansaković-Marković.

 
Prof dr Marina Atanasković-Marković je odnedavno preuzela dužnost načelinka službe za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, član je mnogih svetskih i domaćih udruženja alergologa i kliničkih imunologa, a za njom su godine uspešnog rada sa decom koja imaju razne oblike alergije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading