STARINSKA KREMASTA POSLASTICA: Šnenokle dobijaju moderne nazive poput "floating island", ali ukus ostaje isti!

Autor: Republika

Lifestyle

01.11.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šnenokle obično povezujemo sa detinjstvom i našim mamama i bakama koje su ih pravile. Na spomen šnenokli, mnogi od nas se sete i Milene Dravić u TV seriji "Metla bez drške".

RepublikaFoto: youtube.com/ Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)
ŠNENOKLE Slatkiš koji su nam bake pravile

Kako se recept za ovu poslasticu ne bi zaboravio, prenosimo njegovu pripremu.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 14 kašika šećera u kristalu
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 litar mleka
  • prstohvat soli
RepublikaFoto: youtube.com/ Domaći Recepti
KEKS I ČOKOLADA Možete da ih servirate kako želite

Priprema

1. Od jednog litra mleka odvojte 2 dl, a ostatak staviti da provri.

2. U dublju posudu za mućenje odvojite belanca i umutite ih u čvrst "sneg", postepeno dodajući 2 kašike šećera.

3. Žumancima dodajte 12 kašika šećera i 2 kesice vanilinog šećera, umutite ih mikserom, dodajte 4 kašike brašna, promešajte i umutite, kako bi se dobila gusta i glatka masa bez grudvica. Masu razredite sa ostavljenih 2 dl mleka, radi kasnijeg lakšeg izlivanja smese u mleko.

RepublikaFoto: youtube.com/Oh Yum with Anna Olson
Starinska poslastica se vraća na velika vrata

4. U mleko, koje lagano vri, umočite kašiku da bude vlažna kako se za nju ne bi zalepila belanca. Zahvatite po punu kašiku "snega" od belanaca, stavite ih u mleko, a za delić sekunde će se "sneg" odvojiti od kašike i početi da pliva po mleku. Kada oblaci od belanaca nabubre od kuvanja, a to je posle 1-2 minuta, pažljivo ih kašikom prevrnite da se i druga strana skuva. Zatim ih šupljom kašikom vadite i ređajte u činiju, u kojoj će se i posluživati (poželjno je da šupljine kašike budu što veće, kako bi se što bolje ocedilo mleko). Postupak ponavljajte dok ima "snega" od belanaca. Preporuka je da se ne prepuni površina šerpe belancima, tako će se lakše prevrtati belanca, ali se neće raspadati.

5. Kada su skuvana belanca, pre zakuvavanja mase od žumanaca, iz činije izlijte višak mleka koji se dodatno iscedio u šerpu u kojoj se kuvao "sneg", pažljivo pridržavajući oblačiće da se ne stisnu i usitne, ali i da ne izlete iz činije.

6. Smanjite malo temperaturu vrenja mleka i u njega, u tankom mlazu, ulivajte masu od žumanaca, stalno mešajući. Kuvajte krem oko 7-8 minuta, uz mešanje, dok se ne dobije dovoljna gustina krema. Krem ne treba da bude redak, ali ni previše gust, jer će se u procesu hlađenja još malo zgusnuti.

7. Vruć krem prelijte preko nokli i ostavite da se prohladi, pa dobro rashladite u frižideru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading