Američki tinejdžer godinama uređivao Vikipediju na jeziku koji ne razume

Autor: pcpress

Razonoda

29.08.2020

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Wikipedia je jedno od prvih mesta na koje odlazimo kada želimo da saznamo nešto više o temi koja nas interesuje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Međutim, nedavni skandal ukazuje na jedan od najvećih problema s kojima se ova online enciklopedija suočava – nisu svi urednici Wikipedia stranica eskperti u svojim poljima.

Oj, kukavno škotstvo ugašeno

Tokom ove nedelje otkriven je veliki skandal sa škotskom verzijom Wikipedia-e. Na ovom jeziku postoje hiljade postova i to je jedno od mesta sa najvećom kolekcijom sadržaja na škotskom jeziku kojoj može da se pristupi besplatno. Problem je nastao što je jedan od urednika, američki tinejdžer iz Severne Karoline napisao 49 procenata svih tekstova, a uopšte ne govori i ne razume škotski jezik!

Korisnik čiji je nadimak AmaryllisGardner, star je 19 godina, napisao je više od 20.000 članaka i napravio više od 200.000 prihvaćenih izmena u tuđim tekstovima. Ispostavilo se da on za Wikipeda-u piše članke još od svoje 12. godine i da je u engleske tekstove povremeno ubacivao škotske reči, često pogrešno napisane i bez upotrebe škotskih gramatičkih konstrukcija, a u mnogim tekstovima u engleski jezik su nasumično dodavane reči koje zvuče „škotski“, ali uopšte ne postoje u ovom jeziku. Po svemu sudeći, ovaj korisnik je koristio neki online prevodilac kako bi ubacio škotske reči u rečenice napisane na Američkom engleskom jeziku.

Niko da uoči problem

Pitanje je kako to da niko nije ranije otkrio takve očigledne greške i nije zaustavio ovog korisnika? Jedan od administratora Wikipedia-e je objasnio da se Ispostavilo da niko nije bio zainteresovan za škotsku verziju Wikipedia-e, pa je ovaj korisnik „uskočio“ na mesto koje niko drugi nije hteo. Jedna od grešaka koja je napravljena sa organizacione strane je i što mu niko nije dao nikakve smernice za pisanje članaka, a rezultat je očigledan – veoma loše prevedeni tekstovi.

Škotski jezik spada među ugrožene jezike, a Wikipedia zajednica sada mora da odluči šta će da uradi sa svim tim pogrešnim tekstovima. Neki su mišljenja da bi sa enciklopedije trebalo da se uklone svi članci koje je napisao ili uređivao AmaryllisGardner, jer oni srozavaju ugled enciklopedije. Međutim, postoje i drugačija mišljenja. Mihael Dempster, direktor centra za škotski jezik smatra da bi bilo bolje da se ovi unosi sačuvaju. On smatra da je pomenuti tinejdžer uložio ogroman napor da unese sve te tekstove, a da je sada na drugim ljudima da ih edituju. On u celoj ovoj priči vidi ogroman potencijal da se poveća interes za škotski jezik u budućnosti.

Ne verujte bezuslovno

Cela ova epizoda još jednom podseća da Wikipedia nije izvor kome treba bespogovorno verovati. Iako je poslednjih godina uložen ogroman napor da se iskorene neispravni unosi i dalje se pronalaze ozbiljni propusti koji smanjuju poverenje u verodostojnost članaka u ovoj enciklopediji.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading