PROGLAŠEN NAJBOLJI EVROPSKI AUTOMOBIL GODINE: Tojota Jaris najbolja u velikom finalu!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedini azijski kandidat u finalu najprestižnijeg izbora na Starom kontinentu napravio je senzaciju: evropski automobil godine je četvrta generacija "Tojotinog" jarisa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Odabirom žirija od 59 automobilskih novinara iz 22 zemlje Evrope jaris je pobedio ostalih šest modela koji su bili u najužem izboru. Drugo mesto zauzeo je fijat 500 EV, treće kupra formentor.

Prethodno, od 29 kandidata sa šireg spiska, odabrano je sedam veličanstvenih. Glavni favorit bio je električni folksvagen ID.3, međutim, žiri je odlučio drugačije i ovaj model je završio trku tek kao četvrti.

Ovo je drugi put da je jaris proglašen evropskim automobilom godine, 21 godinu nakon što je to pošlo za rukom inovativnoj prvoj generaciji 2000, što je bilo prvi put za "Tojotu" i drugi put uopšte za neki japanski automobil (nisan mikra je osvojila titulu 1993).

Broj glasova

1. tojota jaris 266

2. fijat 500 EV 240

3. kupra formentor 239

4. folksvagen ID.3 224

5. škoda oktavija 199

6. lendrover difender 164

7. sitroen C4 143

Žiri je pohvalio jarisovu hibridnu tehnologiju zbog voznih osobina, male emisije štetnih gasova i pristupačne cene. To, kako je navedeno u obrazloženju nagrade, objašnjava zašto više od 80 odsto kupaca jarisa bira hibridni pogon. Jaris je, isto tako, dobio pohvale za dizajn, dinamičke performanse i vrhunsku sigurnost.

Povrh toga, žiri je posebno pohvalio "Tojotin" uspeh u "buđenju strasti kod vozača za snažnim malim automobilima, predstavljanjem GR jarisa".

Zanimljivosti

* Među 29 kandidata bila su čak četiri mercedesa, ali u najuži izbor nije ušao nijedan

* Istu sudbinu doživeo je i korejski tandem "Hjundai"-"Kija", koji je na široj listi zajedno takođe imao četiri modela

* U finalu nije bilo ni golfa, nijednog "Audijevog" modela, kao ni BMW

Nagrada je, inače, dodeljena svega nekoliko dana nakon što je jaris proglašen najprodavanijim automobilom u Evropi i to prvi put, što je jasan znak da se evropski kupci slažu sa žirijem.

Mat Harison, izvršni potpredsednik "Tojote" za Evropu, poručio je da je ovo velika čast za kompaniju.

- Moram odati priznanje našim razvojnim timovima u Evropi i Japanu. Ovo je najbolji jaris koji je dosad napravljen - rekao je Harison.

Sve pobede "Tojote"

- jaris (prva generacija)  2000.

- prijus 2005.

- jaris (četvrta generacija)  2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading