Posle punih 70 godina: Menja se upotreba svetlosne signalizacije, evo i kako!

Autor: Mediji, Republika

Razonoda

06.10.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najprepoznatljivijih znakova upozorenje na kvarove, hitne situacije na automobilima ili na neke neuobičajne ili opasne situacije u saobraćaju - uključivanje sva 4 žmigavca, uskoro bi mogao da bude promenjen.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Prekidač kojim se aktiviraju sva četiri pokazivača pravca u automobile je uveden još 1951. godine i od tada se način aktiviranja ovih svetala za upozorenje nije menjao.

Sada, međutim, jedna američka kompanija smatra da bi ta vrsta saobraćajne signalizacije trebalo da pretrpi određene promene, kako bi njena funkcija bila unapređena.

Kompanija Emergency Safety Solutions (ESS), koja se bavi različitim pitanjima bezbednosti, smatra da bi promena frekvencije paljenja i gašenja svetla značajno poboljšala vidljivost zaustavljenog vozila.

Zato predlaže da se frekvecnija aktiviranja žmigavaca poveća na 4Hz, odnosno da se sva četiri pokazivača pravca pale i gase četiri puta u sekundi, pošto je to frekvencija "koju čovek najbolje percipira", piše Car And Driver.

 

Prema tom predlogu, povećana brzina paljenja i gašenja žmigavaca bi se aktivirala duplim pritiskanjem prekidača, a sva 4 pokazivača bi se automatski aktivirala u svim opasnim situacijama, kao što se to kod nekih savremenijih modela dešava prilikom naglog kočenja, prenosi Index.

Ovaj ideja je privukla pažnju američke Nacionalne administracije za bezbednost na putevima, koja planira da se njom pozabavi u predstojećem periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading