DEČAK (10) RANJEN U SARAJEVSKOJ OTPUŠTEN IZ BOLNICE! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Hronika

25.05.2024

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zgradi je i dalje veliki broj policajaca koji pokušavaju da utvrde odakle je metak ispaljen.

DEČAK (10) RANJEN U SARAJEVSKOJ OTPUŠTEN IZ BOLNICE! (VIDEO/FOTO)

Foto: Republika, Vladan Lukic

Dečak, koji je večeras u Sarajevskoj iz vazdušne puške pogođen u butinu, otpušten je iz Instituta za majku i dete gde je prebačen posle ranjavanja i malopre je u pratnji tetke, jednog muškarca i još jednog dečaka, pretpostavlja se brata, stigao ispred zgrade, ali nije izlazio iz automobila. Tetka je sa drugim detetom na kratko ušla u zgradu, ali ju je brzo i napustila. Posle toga su svi zajedno otišli u nepoznatom pravcu.

U zgradi je i dalje veliki broj policajaca koji pokušavaju da utvrde odakle je metak ispaljen. Pretpostavlja se da je neko pucao sa prozora zgrade i policija je malopre uzela pancire, jer će verovatno da krene u pretres stanova.

Inače, dečak je ranjen danas oko 19.15 na platu ispred zgrade u Sarajevskoj broj 9. Bio je komunikativan i svestan kad je stigla hitna pomoć.

Prva pomoć kod ranjavanja

Osigurajte sopstvenu sigurnost:

Pre nego što priđete povređenoj osobi, proverite da li je mesto bezbedno za vas. Ako je pucnjava još u toku, pronađite sklonište i sačekajte dok ne bude sigurno.

Pozovite hitnu pomoć:

Odmah pozovite hitnu pomoć (broj 194 u Srbiji). Dajte operateru precizne informacije o lokaciji, broju povređenih i vrsti povreda.

Procena stanja povređenog:

Proverite da li je povređeni svestan i da li diše. Ako nije svestan, proverite disanje i puls.

Kontrola krvarenja:

Krvarenje je često najopasnija posledica ranjavanja. Pritisnite direktno na ranu čistom krpom, gazom ili improvizovanim materijalom (majica, marama) kako biste zaustavili krvarenje.

Ako je moguće, podignite povređeni deo tela iznad nivoa srca kako biste smanjili krvarenje.

Imobilizacija povređenog:

Pokušajte da povređenog ne pomerate previše, osim ako je u neposrednoj opasnosti (npr. požar). Pomeranje može pogoršati unutrašnje povrede.

Kontrola disanja i svesti:

Ako povređeni ne diše, započnite reanimaciju (KPR) ukoliko ste obučeni za to. Naizmenično vršite kompresije grudnog koša i veštačko disanje dok ne stigne pomoć ili dok povređeni ne počne da diše samostalno.

Prevencija šoka:

Šok je česta komplikacija kod teških povreda. Lezite povređenog na leđa i podignite mu noge (ako nema povreda koje bi to sprečavale) kako biste poboljšali cirkulaciju.
Pokrijte povređenog ćebetom ili jaknom kako biste ga održali toplim.

Psihološka podrška:

Pokušajte da ostanete smireni i pružite povređenom reči utehe. Održavajte razgovor kako biste ga održali svesnim i smirenim.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading