SUPRUŽNICI ZAVRŠILI U UKC NIŠ: Udes za putu za Svrljig, auto sleteo sa puta

Autor:

Hronika

23.04.2024

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija je odmah obavila uviđaj na mestu nesreće kako bi utvrdila uzrok zbog kojeg je automobil sleteo sa puta.

SUPRUŽNICI ZAVRŠILI U UKC NIŠ: Udes za putu za Svrljig, auto sleteo sa puta

Foto: ST/D. KADIĆ, Pxhere, Pxfuel, Wikimedia/Srđan Popović

Danas oko 14 časova, na putu Niš Svrljig, dogodila se teška saobraćajna nezgoda koja je rezultirala povređivanjem dve osobe. Automobil marke „seat“ sleteo je sa kolovoza u visini sela Vrelo, što je izazvalo povrede vozača i suvozača koji su se u njemu nalazili. Hitna pomoć je promptno reagovala i povređene osobe su hitno prevezene u Univerzitetski klinički centar u Nišu.

Povređeni vozač automobila, C.P. (64), trenutno se nalazi na dijagnostici, dok je njegovo stanje stabilno. Sa druge strane, njegova supruga J.P. (61) je takođe prošla dijagnostiku i njen slučaj zahteva dalje sagledavanje od strane ortopeda. Ipak, njen trenutni status je takođe stabilan, što je potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

- Vozač automobile C.P. (64) poslat je na dijagnostiku, njegovo stanje je trenutno stabilno. Njegova supruga J.P. (61) je dijagnostikovana, sledi dalje sagledavanje od strane ortopeda. i njeno stanje je trenutno stabilno – rečeno je “Blicu” u UKC Niš.

Policija je odmah obavila uviđaj na mestu nesreće kako bi utvrdila uzrok zbog kojeg je automobil sleteo sa puta. Iako su prve informacije otkrile da nije bilo obustave saobraćaja na putu od Niša do Svrljiga, istraga je i dalje u toku kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice vezane za ovaj događaj.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading