Prvo osnovno javno tužilastvo se oglasilo o slučaju Nikole Petrovica

Autor:

Hronika

04.03.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naime, u svojstvu osumnjičenog saslušan je Nikola Petrović, ispitani su svedoci-oštećeni, zatim je urađeno neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko veštačenje telesnih povreda koje su zadobile oštećene, javljaju iz ovog tužilaštva.

Prvo osnovno javno tužilastvo se oglasilo o slučaju Nikole Petrovica

Foto: Tanjug/T. VALIČ

U vezi događaja od 6. marta prošle godine u kojem je učestvovao osumnjičeni Nikola Petrović Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije, SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda dana 19.04.2023. godine podnelo krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je učinio krivično delo Ugrožavanje javnog saobraćaja.

Nakon toga, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je preduzelo sve neophodne dokazne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke. Naime, u svojstvu osumnjičenog saslušan je Nikola Petrović, ispitani su svedoci-oštećeni, zatim je urađeno neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko veštačenje telesnih povreda koje su zadobile oštećene, javljaju iz ovog tužilaštva.

- U svojoj odbrani  osumnjičeni nije sporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je izneo sumnju u rad kočionog sistema na njegovom vozilu, zatim sumnju u testiranje na psihoaktivne supstance, a kao potvrdu svoje odbrane priložio je mišljenje ovlašćenog servisera za svoje vozilo u vezi kočionog sistema za taj tip vozila - navodi se u saopštenju.

Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje.

Dalje, iz nalaza i mišljenja lekara u vezi telesnih povreda proizilazi da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu.

U postupku sprovođenja dokaznih radnji utvrđeno je da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu, kao i da je na vozilu kojim je upravljala oštećena prouzrokovana imovinska šteta koja ne prelazi iznos od 200.000,00 dinara, iz kojih razloga se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obeležja krivičnog dela Ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika, već bitna obeležja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te je Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića povodom navedenog događaja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Akadem

04.03.2024 15:25

KO IMA SVOGA IMA I BOGA! Gospodin Nikola Petrović, nekadašnji generalni direktor Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, marta meseca prošle godine aktivno je učestvovao u udesu na Dedinju, a prilikom koje su povređene dve osobe. Predmet miruje, verovatno se čeka da zastari i koji ma svoga ima i boga. Takođe, kum nije dugme. Smešno bi bilo da se, pored ovih oslona, krivično goni gospodin Nikola Petković.