JEZIVI UDES: Sudar dva kamiona i automobila u centru Čačka

Autor:

Hronika

28.02.2024

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška saobraćajna nezgoda potresla širi centar Čačka.

JEZIVI UDES: Sudar dva kamiona i automobila u centru Čačka

Foto: RINA

Tokom popodnevnih sati, širi centar Čačka bio je poprište teške saobraćajne nezgode koja je šokirala prolaznike. Dva kamiona i jedno putničko vozilo sudarili su se, ostavljajući za sobom rasturene delove automobila i rasuto staklo duž puta. Prizor je bio nimalo prijatan, a jedan od očevidaca je izjavio da je situacija bila izuzetno uznemirujuća.

- Po putu su rasuti staklo i delovi automobila. Prizor nimalo prijatan, naročito jer je ovo dosta frekfentna deonica, a na trotoaru je uvek i veliki broj pešaka naročoto dece. Srećom, pa se sve završilo samo sa velikom materijalnom štetom - kaže jedan od očevidaca.

Policija vrši uviđaj, nema teže povređenih lica


Iako je materijalna šteta evidentna, olakšavajuća okolnost je da nema teže povređenih lica u ovoj saobraćajnoj nezgodi. Policija je odmah izašla na teren i započela uviđaj kako bi utvrdila sve okolnosti pod kojima je došlo do ove ozbiljne saobraćajke. Detalji će biti poznati nakon završetka istrage.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?
U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Izvor Rina.


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


Komentari (0)

Loading