DRAMA U OSNOVNOJ ŠKOLI U ŽARKOVU: Požar izazvao opštu paniku kod dece, svi hitno evakuisani!

Autor:

Hronika

28.02.2024

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi đaci starijih razreda otišli su kućama.

DRAMA U OSNOVNOJ ŠKOLI U ŽARKOVU: Požar izazvao opštu paniku kod dece, svi hitno evakuisani!

Foto: shutterstock

U osnovnoj školi "Đorđe Krstić" na Žarkovu danas je izbio požar, a prema saznanjima portala Srbija Danas, đacima navedene ustanove stiglo je obaveštenje u kom se navodi da je do vatrene stihije došlo u toku velikog odmora.

Naime, u jednoj kabini ženskog đačkog toaleta, gde se, navodno, čuvaju metle, krpe, rukavice i sredstva za rad, došlo je do vatre.

- Požar je odmah ugašen, ali je zbog plastike bilo dosta dima, naročito na drugom spratu. Prostor je izluftiran, dima više nema, ali ima mirisa. Nema povređenih, a svako dete koje ima problem da trenutno boravi u prostoru, može ići kući uz obaveštenje roditelju i nastavniku. Bili su vatrogasci od kojih smo dobili dozvolu da nastavio sa radom - piše u saopštenju roditeljima koje je poslala Uprava škole. 

Svi đaci starijih razreda otišli su kućama.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading