OVAJ GRAD JE REŠIO DA STANE NA PUT POŽARIMA: Evo šta planiraju da urade!

Autor:

Hronika

28.02.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duplo više požara na otvorenom u odnosu na prošlu godinu.

OVAJ GRAD JE REŠIO DA STANE NA PUT POŽARIMA: Evo šta planiraju da urade!

Foto: shutterstock

Na teritoriji Novog Pazara od početka godine zabeleženo je oko 60 požara na otvorenom, što predstavlja dvostruko veći broj u odnosu na isti period prošle godine. Ovi požari su izazvali zabrinutost među lokalnim vlastima i stanovništvom, te su preduzete određene mere kako bi se suzbila ova pojava.

Dežurstva radi sprečavanja paljenja trave i rastinja

U cilju sprečavanja daljeg širenja požara, grad Novi Pazar je uveo dežurstva koja imaju za cilj da identifikuju i zaustave osobe koje pale travu i rastinje. Ova inicijativa je usmerena ka očuvanju životne sredine i zaštiti imovine građana od potencijalnih požara.

- U Gradskoj upravi održan je sastanak predstavnika Grada, Štaba za vanredne situacije, komunalne milicije, komunalne inspekcije i Vatrogasno-spasilačke jedinice. Cilj susreta je sprovođenje kampanje čiji je osnovni zadatak sprečavanje paljenja trave i rastinja i izazivanja požara na otvorenom čime se ugrožavaju životi i imovina. Nadležni su najavili dežurstva u cilju sprečavanja nastanka i širenja požara, posebno u danima vikenda - potrvrdjeno je za RINU u Gradskoj upravi grada Novog Pazara.

Kazne za nepoštovanje Zakona o zaštiti od požara


U skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, komunalna policija i drugi organi reda imaju ovlašćenja da izriču kazne fizičkim i pravnim licima koja ne poštuju propisane mere za sprečavanje požara. Ovo je jedan od ključnih mehanizama za održavanje sigurnosti i zaštite imovine i ljudi od požara, koji predstavlja ozbiljnu pretnju kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Izvor (Telegraf)

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading